GRANADA - De Guardia Civil in Granada verdenkt de gids van de Nederlandse wandelaars ervan dat ze door onvoorzichtigheid schuldig is aan de dood van drie Nederlanders afgelopen week in de Sierra Nevada in Zuid-Spanje. De Guardia Civil heeft de 39-jarige Sonja van Z. zaterdag in die hoedanigheid verhoord.

Dat hebben de Spaanse persbureaus EFE en Europapress zondagmorgen gemeld op gezag van bronnen rond de Guardia Civil. Directeur P. Boorsma van Intertrek zegt dat zijn reisleidster niet wordt verdacht van schuld aan de dood door onvoorzichtigheid. "Daar is geen sprake van'', aldus Boorsma. Artikel 142 van het Spaanse Wetboek van Strafrecht vermeldt dat op dood door "ernstige onvoorzichtigheid'' een straf van een tot vier jaar staat.

De Nederlandse gids trok woensdag in slechte weersomstandigheden met een groep van twaalf wandelaars de Sierra Nevada in om de Mulhacén te beklimmen. Lokale autoriteiten hadden afgeraden de wandeling te maken. Twee vrouwen besloten terug te keren naar hun hotel voordat de groep in de problemen raakte. In een gesprek met EFE zeiden de twee vrouwen onder meer dat de gids als kaart alleen over een fotokopie beschikte.