AMSTERDAM - De Amsterdamse politie ontruimt dinsdag enkele kraakpanden in de binnenstad. De actie is vroeg in de ochtend begonnen bij een pand aan de Vijzelstraat.

De krakers gooiden autobanden en ander barricademateriaal naar beneden en staken het in brand. Toen de politie het gebouw binnenging, waren de krakers al vertrokken. Het volgende pand op lijst, op de hoek Spui-Kalverstraat, bleek ook leeg te zijn.

Martelaarsgracht

De politie ondervond meer tegenwerking bij de ontruiming van twee panden aan de Martelaarsgracht, vlak achter het Centraal Station. De krakers stonden aan het begin van de ontruimingsactie met integraalhelmen op het dak. Zij staken binnen rookbommen af en gooiden verfbommen naar de agenten. De politie zette een waterkanon in.

Omstreeks 9.15 uur drong de ME de panden binnen via het dak. De agenten waren met behulp van een container op het dak gedropt. De vier etages hoge gebouwen waren volgens een woordvoerster van de politie van binnen goed gebarricadeerd.

Omstreeks 11.15 uur waren de panden geheel ontruimd. Drie vrouwen en twee mannen zijn gearresteerd en afgevoerd. Bussen en trams die over de Martelaarsgracht rijden, worden nog steeds omgeleid.

Glad ijs

Op de Prins Hendrikkade, om de hoek bij de Martelaarsgracht, hebben zich zich enkele tientallen krakerssympathisanten verzameld. Zij dragen een spandoek met de tekst: 'Met huisvesting speculeer je niet. Amsterdam bevindt zich op glad ijs.'

In de twee panden aan de Martelaarsgracht is een luxehotel gepland. De krakers zijn van mening dat opnieuw tientallen woningen aan het schaarse woningbestand van de Amsterdamse binnenstad worden onttrokken.

Laatste panden

Het vierde pand op de lijst van panden die dinsdag door de Amsterdamse politie worden leeggehaald, is aan het begin van de middag ontruimd. Het gaat om een klein monumentaal pand in de Nieuwe Nieuwstraat. Twee vrouwen en een man zijn gearresteerd.

De politie is nu onderweg naar -waarschijnlijk- het laatste gebouw dat dinsdag op het programma staat te worden ontruimd, aldus een politiewoordvoerster. Het staat in de Camperstraat.

Voor de ontruimingen heeft de politie ongeveer 150 man ingezet. Onder hen zijn ME'ers en politiemensen in burger. Het is niet bekend hoeveel kraakpanden de politie dinsdag in totaal wil ontruimen.