GRANADA - De Nederlandse toeristen die afgelopen week tijdenseen bergwandeling in Zuid-Spanje in de problemen raakten, moetenmaandag voor de rechter een verklaring afleggen. Het is daarna aande rechter om te besluiten of de toeristen naar Nederland kunnenterugkeren.

Dat heeft de perswoordvoerder van de Guardia Civil in de stadGranada zaterdag gezegd. De zegsman liet weten dat de Nederlandersniet langer in Spanje worden gehouden dan strikt noodzakelijk is.Hij zei dat de vrouwelijke gids van de groep zaterdag nog door deGuardia Civil wordt verhoord over de tocht waarbij drieNederlanders omkwamen.

'Onbegrijpelijk'

De woordvoerder noemde het 'onbegrijpelijk' dat de groep inslecht weer met lage temparturen de berg Mulhacén opging. "Demeest ervaren bergbeklimmers zouden het niet hebben gedaan."

De Guardia Civil hoorde vrijdag de Nederlanders die aan deexcursie deelnamen. Naar aanleiding van de afgelegde verklaringenbesloot de rechter in Granada tot een gerechtelijk vooronderzoeknaar de kwestie.

Autopsie

De stoffelijke resten van de omgekomen Nederlanders liggen inhet Medisch Instituut van Granada voor autopsie. Het is nog nietbekend wanneer de lichamen naar Nederland kunnen wordengetransporteerd.