ARNHEM - De drugsboot in Arnhem is in de nacht van vrijdag opzaterdag op de bodem van de Rijn beland. Het onlangs voor zesmiljoen euro volledig verbouwde schip maakte door nog onbekendeoorzaak water, waarop het vier meter lager kwam te liggen. Een forsdeel van het schip steekt volgens een woordvoerder van de brandweernog boven het water aan de Rijnkade uit.

Er verblijven op het moment nog geen drugsverslaafden op dedrijvende opvangfaciliteit. De politie hoefde daarom niemand teevacueren. Het tachtig meter lange en twaalf meter hoge pontonschipmaakte fors slagzij, maar kantelde uiteindelijk niet.

Omstreden

De boot met plaats voor zeventig verslaafden zou zeer binnenkortin gebruik worden genomen. In Arnhem geldt de drijvende 24-uursopvangfaciliteit als omstreden. Enkele ondernemers hebben degemeente voor de rechter gesleept omdat ze overlast vrezen.

Scheepswerf Grave, de eigenaar van het schip, heeft inmiddelsopdracht gegeven voor het bergen van de boot. "Op het moment ligthet schip recht en stabiel op de bodem van de Rijn", zei dezegsman van de brandweer. "Specialisten gaan nu een plan maken omhet schip te bergen".

De eerste melding dat er iets mis was met de boot, kwamvrijdagavond rond 23.30 uur binnen bij de brandweer. De politie enRijkswaterstaat assisteerden bij de reddingsoperatie. Descheepvaart over de Rijn is stilgelegd.