ROTTERDAM - Een Boeijng 757 met aan boord 26 Nederlandse gewonde buspassagiers is dinsdag rond 01.15 uur geland op Rotterdam Airport. Op het vliegveld stonden ambulances en taxibusjes klaar om de gewonden van het busongeval bij Metz in Frankrijk over te brengen naar het noodhospitaal in Utrecht of naar andere bestemmingen.

De gewonden worden in twee groepen overgebracht naar Utrecht. Het transport is een tijdrovend karwei. Sommige gewonden moeten per brancard uit het vliegtuig worden gehaald, anderen bewegen zich, gadegeslagen door enkele verslaggevers en cameraploegen, voort op krukken of per rolstoel.

Het hospitaal in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht heeft een medisch team van 75 man paraat staan voor de opvang van de gewonden. Waarschijnlijk zullen twaalf slachtoffers opgenomen worden in het hospitaal. De overige reizigers kunnen na evaluatie naar huis of vervoerd worden naar een ziekenhuis in de omgeving van hun woonplaats.

Het medisch team bestaat onder meer uit twee chirurgische teams en een aantal psychosociale hulpverleners. Er is gekozen om de groep slachtoffers eerst als geheel op te vangen. Volgens deskundigen is dat goed voor de emotionele verwerking. Bovendien kan meteen onderzocht worden of de groep geïnfecteerd is met de MRSA-bacterie. Dit is een ziekenhuisbacterie die resistent is voor de eerste keus antibiotica en komt veel voor in buitenlandse ziekenhuizen.

Identificatie

Drie van de vijf Nederlandse dodelijke slachtoffers zijn geïdentificeerd. Dat heeft woordvoerder A. Folgerts van het identificatieteam van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen maandagavond laten weten. Hij wilde geen mededelingen doen over hun identiteit.

De andere twee Nederlanders die door het ongeval omkwamen, moeten nog door hun familie worden geïdentificeerd. Behalve de vijf Nederlanders kwamen ook twee Italianen om het leven door het ongeval.

Het Rampen Identificatie Team (RIT), dat bestaat uit zes personen, reisde op verzoek van de Franse autoriteiten naar Metz. De eenheid vloog met een helikopter van de Politie Luchtvaartdienst vanaf Schiphol naar Metz. Behalve voor de identificatie zorgen de leden ook voor repatriëring van de stoffelijke overschotten.

Oorzaak

De precieze oorzaak van het busongeval van maandagmorgen vroeg bij Metz is hoogstwaarschijnlijk niet te achterhalen. Dat hebben de autoriteiten in Frankrijk bekendgemaakt.

De tachograaf, die onder meer de snelheid en de rijtijden registreert, van de Italiaanse vrachtwagen is volledig vernield en onbruikbaar voor nader onderzoek. De politie acht de kans groot dat het ongeval is veroorzaakt doordat de chauffeur in slaap is gevallen. Een technisch mankement wordt ook niet uitgesloten als oorzaak.

/NIEUWS Doden door ongeval Nederlandse touringcar in Frankrijk (video)Wrakken verongelukte bus en vrachtwagen opgeruimd