BRASSCHAAT - VVD-leider Dijkstal heeft maandagavond uitgehaald naar de 'bizarre, krankzinnige' voorstellen van Pim Fortuyn op een aantal terreinen. Volgens hem staan diens plannen om de files te bestrijden zonder extra geld, om land- en luchtmacht af te schaffen en om falende politiekorpsen financieel te straffen, "totaal los van de werkelijkheid".

Dijkstal noemde verder de kritiek op het paarse beleid van zowel Fortuyn als SP-leider Marijnissen 'grof'. "Nederland is geen rokende puinhoop." De VVD-leider zei dat op een partijbijeenkomst in het Belgische Brasschaat.

Jip-en- Janneketaal

Dijkstals toespraak was de eerste, nadat de VVD-top zaterdag had besloten dat er hardere taal gesproken moet worden in de strijd tegen Fortuyn ('Jip-en- Janneketaal', zoals partijvoorzitter Eenhoorn het noemde). Dijkstal liet in Brasschaat, waar veel om fiscale redenen uitgeweken Nederlanders wonen, blijken de boodschap begrepen te hebben.

Hij begon met te zeggen dat hij zich 'mateloos ergert' aan het beeld dat Fortuyn en Marijnissen van Nederland schetsen, als zou daar 'diepe armoede' heersen en zouden onderwijs en zorg één doffe ellende zijn.

"Nederland is een zeer welvarend land, internationaal bij de eerste tien", aldus Dijkstal. Wie doet voorkomen of het anders is, is 'de weg kwijt' of 'neemt een loopje met de werkelijkheid'.

Geen financiële onderbouwing

In het programma van Fortuyn heeft de VVD-leider weliswaar een aantal zaken aangetroffen waarmee hij het eens is, zoals de roep om een kleinere overheid en de kritiek op de bureaucratisering van de zorg. Maar Fortuyn laat het 'totaal afweten' als het gaat om de financiële onderbouwing van zijn plannen. "Dat is een goedkope manier van politiek bedrijven" aldus Dijkstal.

Het bestrijden van de files door ambtenaren thuis te laten telewerken is volgens Dijkstal 'Jules Vernes-achtig'. Over het afschaffen van land- en luchtmacht en het tegelijk weer invoeren van de dienstplicht, maakte de VVD-leider zich vrolijk. "Waar moeten al die arme jongens naar toe?".

Ongedekte voorstellen

En passant hekelde Dijkstal ook de PvdA, die te veel geld wil uitgeven en geen cent over heeft voor lastenverlichting, en CDA-leider Balkenende, die voortdurend met ongedekte voorstellen komt.

Dijkstal sprak ook zijn bezorgdheid uit over de collegeonderhandelingen in Rotterdam, waar Fortuyn er maandag de brui aangaf. Hij zei te vrezen voor 'onbestuurbaarheid' van de tweede Nederlandse stad.