GRONINGEN - Als een bevalling langer duurt dan twaalf uur is de kans groter dat het kind later allergisch wordt. Dat blijkt uit onderzoek naar de ontwikkeling van astmatische verschijnselen onder duizenden personen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Volgens onderzoekster J. Vonk kan dit te maken hebben met de langere blootstelling van de baby's aan het hormoon cortisol, dat bij stress via de moeder in contact komt met het kind. Dat zou van invloed zijn op het zich ontwikkelende immuunsysteem.

De epidemiologe onderzocht de medische gegevens van alle 3162 baby's die in de periode van 1975 tot en met 1978 in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) zijn geboren. Twintig jaar later zijn deze als jonge mensen nogmaals onderzocht. Er werd onder meer gekeken of ze kenmerken van astma ontwikkelden.

Uit dit bijzondere materiaal kon worden afgeleid dat kinderen waarvan de bevalling langer dan twaalf uur had geduurd, een grotere kans hebben om allergisch te worden. Twintig procent van de baby's heeft er langer dan twaalf uur voor nodig op de wereld te komen.