ARNHEM - Tien van ontucht verdachte onderofficieren van de Generaal Spoorkazerne in Ermelo hebben maandag voor de militaire kamer in Arnhem bekend dat zij seksuele avontuurtjes hadden met vrouwelijke leerlingen. Ze ontkennen echter dat ze daarbij misbruik maakten van hun gezag.

Justitie verdenkt de tien van ontucht met in totaal 21 rekruten. Vooral tijdens eindfeesten zouden zich seksuele incidenten hebben voorgedaan. Maar volgens de onderofficieren hadden zij seksuele relaties en avontuurtjes met meisjes die niet direct onder hun gezag vielen. Ze bestempelen deze gebeurtenissen daarom als een privé-aangelegenheid.

De tien onderofficieren waren instructeur van de Algemene Militaire Opleiding bij het Schoolbataljon Centraal van de Koninklijke Landmacht. Daar worden aan grote groepen soldaten militaire basisopleidingen van twaalf weken gegeven.

Het Openbaar Ministerie vindt wel dat de jonge leerlingen (rond de 17/18 jaar) met wie de onderofficieren avontuurtjes en seksuele relaties aanknoopten, waren toevertrouwd aan hun gezag en hun waakzaamheid.

Diploma

Sommige slachtoffers stemden volgens de officier van justitie in met de seks, omdat zij op die manier makkelijker aan hun diploma konden komen. In enkele gevallen gingen de vrouwelijke rekruten mee naar de kamer van het kaderlid.

De zaak kwam uit toen een aantal soldaten in opleiding zich bij een geestelijk verzorger erover beklaagde dat sommige collega's in ruil voor seks hun diploma haalden. Daarop schreef de verzorger een brief aan de commandant. Deze stelde een onderzoek in en deed vervolgens aangifte van ongewenste seksuele intimiteiten.

Privé-aangelegenheid

De tien onderofficieren vinden dat de seksuele relaties en avontuurtjes een privé-aangelegenheid zijn, omdat de betrokken leerlingen hiermee vrijwillig instemden. In een enkel geval was er in hun ogen zelfs sprake van oprechte verliefdheid. De zaak wordt dinsdag voortgezet met de eis van de officier van justitie.