AMSTERDAM/GRANADA - De Guardia Civil heeft een justitieel onderzoek geopend naar de oorzaken van het ongeluk met de Nederlandse wandelaars in de Sierra Nevada. De burgerpolitie houdt alle betrokkenen voorlopig in Spanje. Ook de vliegreis van de twee vrouwen die vrijdag huiswaarts wilden keren, is afgezegd.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dat heeft een zegsman van de ANWB Alarmcentrale vrijdag gezegd. Het team van hulpverleners vreest dat de autoriteiten een spoedige terugkeer niet toelaten. Ze gaan er van uit dat het gezelschap in ieder geval tot maandag in Granada moet blijven. Getuigen die zich niet beschikbaar houden voor de politie riskeren arrestatie, aldus de ANWB.

Verwerking

Het hulpteam heeft het bericht met gemengde gevoelens ontvangen. Om de aansprakelijkheid te bepalen is een goed politieonderzoek nodig, legt de woordvoerder uit. "Maar voor de verwerking van de slachtoffers is het beter om snel thuis te zijn."

De Nederlandse consul in Granada heeft zijn hulp toegezegd aan de autoriteiten om ervoor te zorgen dat het justitieel onderzoek zo snel mogelijk is afgerond. Het gaat volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dan vooral om praktische zaken. De consul onderhoudt ook contact met de slachtoffers.

De Guardia Civil wil nog niet spreken van een strafrechtelijk onderzoek. De politie heeft niemand aangemerkt als verdachte. Een woordvoerder sluit niet uit dat in de loop van vrijdag, als de eerste getuigenissen zijn afgenomen, een aantal Nederlandse toeristen naar huis kan.

'Wachten'

Volgens R. Wiermans, bestuurder van de belangenvereniging voor reisleiders Harmattan vrijdag, was het 'wachten op zo'n ongeluk'. "De kans is groot dat het weer gebeurt." Volgens Harmattan, dat circa 140 leden telt, is het geen uitzondering dat reisleiders naar een land of gebied worden gestuurd waar ze nooit eerder geweest zijn. Reden is de zeer slechte betaling van reisleiders, waardoor het niet altijd lukt een ervaren gids te vinden.

De belangenvereniging is in 1997 opgericht met als doel de professionaliteit van de naar schatting 3000 Nederlandse reisleiders te verbeteren. "Zo pleiten wij er al jaren voor om reisleiders ook onder de Reis-CAO te laten vallen, maar brancheorganisatie ANVR weigert daarover te praten", stelt Wiermans.

Een woordvoerster van het ANVR vindt het 'te kort door de bocht' om het ongeluk in Spanje toe te schrijven aan het salaris van de reisleiders. "Wat er is gebeurd, is vreselijk maar staat los van zoiets als CAO-onderhandelingen", aldus de zegsvrouw.

Korting

De bestuurder van Harmattan verwijt reisorganisaties, dat ze liever een extra korting geven aan hun klanten dan dat ze investeren in hun reisleiders. "Zo wordt vaak geprobeerd geld uit te sparen door een reisleider een route vooraf niet te laten nalopen."

Veel kan worden verbeterd volgens Wiermans door de gidsen onder de branche-CAO te laten vallen. "Op die manier komen de werknemers automatisch in aanmerking voor scholing en trainingen. Nu is het nog zo dat reisleiders op eigen initiatief een cursus volgen en die ook nog zelf moeten betalen."

Het probleem is volgens de belangenvereniging dat vrijwel alle reisorganisaties willen voorkomen dat een reisleider bij hen vast in dienst treedt. FNV Bondgenoten hekelt eveneens de praktijken met flexibele contracten in de reiswereld en dat gidsen vaak via uitzendbureaus worden ingehuurd. Eerder dit jaar heeft de vakbond ook een vordering ingediend bij Baobab en Djoser wegens onderbetaling van twee reisbegeleiders.