LONDEN - Groot-Brittannië stuurt 1700 extra militairen naar Afghanistan. Ook zij moeten de Amerikanen helpen bij de strijd tegen strijders van de Taliban en het terroristische netwerk al-Qaeda. Dat heeft de Britse minister van Defensie Hoon maandag bekendgemaakt.

Hoon zei dat dat de Amerikanen Groot-Brittannië formeel om versterking hadden gevraagd in de strijd tegen leden van de Taliban en al-Qaeda die verzet blijven bieden. Het merendeel van de 1700 militairen bestaat uit infanteristen. Thans bevinden zich al zo'n 4500 Britse militairen in Afghanistan.

VS versus al-Qaeda

Amerikaanse elitetroepen hebben in het oosten van Afghanistan een konvooi aangevallen en daarbij zeker zestien mensen, die vermoedelijk lid waren van al-Qaeda, gedood. Dat maakte een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie maandag bekend.

"We hebben nog niet veel details, maar zestien mensen zijn gedood, een raakte gewond en een is gevangengenomen" , aldus de functionaris. De overval op het konvooi had plaats ongeveer zeventig kilometer ten zuidwesten van Gardez. De vermeende al-Qaeda-strijders zouden in drie of vier voertuigen gevlucht zijn voor oprukkende Amerikaanse militairen in de regio.