CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Pele ondersteunt een wereldwijde campagne om het taboe rond erectiestoornissen te doorbreken. Hoewel de legendarische Braziliaanse voetballer zelf geen last heeft van het vervelende euvel, wil hij graag naar buiten treden om de medische aandoening bespreekbaar te maken.

Wereldwijd lijden meer dan 140 miljoen mannen aan 'erectiele disfunctie'. De campagne wil mannen stimuleren om hun erectiestoornis met hun arts te bespreken en hulp te zoeken. De campagne is maandag begonnen in Tokio.

"Angst en schaamte weerhouden veel mannen ervan hun erectieproblemen met een arts te bespreken," aldus Pelé. "Ik heb gezien hoe een erectiestoornis het leven van een man kan beïnvloeden en ik hoop dat mijn persoonlijke inzet voor deze campagne ertoe kan bijdragen dat mannen medische hulp gaan zoeken. Als ik zou lijden aan een erectiestoornis, zou ik het met mijn arts bespreken."

Erectieproblemen kunnen veroorzaakt worden door een reeks van aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, een hoog cholesterolgehalte en depressie.

Onderzoek

Bij de meeste mannen kan de diagnose gemakkelijk gesteld worden op basis van een standaard medisch onderzoek. Dit kan bestaan uit het beoordelen van de seksuele geschiedenis, een lichamelijk onderzoek en het invullen van een eenvoudige vragenlijst.

De voetballer, die op vier WK's actief was, zal deelnemen aan evenementen in allerlei landen (onder andere Brazilië, Japan, Italië en Duitsland) om de bewustwording rond erectiestoornissen te vergroten. Bovendien zal hij figureren in een aantal advertenties en reclamespots in Europa, Azië, Latijns-Amerika en Zuid-Amerika.