AMSTERDAM - Het sars-virus kan het menselijk lichaam gemakkelijker en op veel meer plaatsen binnendringen dan toe nu toe werd aangenomen. Het virus verspreidt zich bovendien niet alleen via de adem, maar vermoedelijk ook via urine, ontlasting en zweet. Dat het virus zich via zweetklieren verspreidt, betekent dat de ziekte dus ook kan worden overgedragen door huidcontact.

Dat schrijven onderzoekers van de afdeling Pathologie van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG) en de universiteit van Guangzhou (China) in het nieuwe nummer van 'The Journal of Pathology'. De onderzoekers pleiten vanwege de ontdekking voor extra voorzorgsmaatregelen. Patiënten zouden bijvoorbeeld handschoenen moeten dragen en lichamelijk contact met anderen zoveel mogelijk moeten vermijden.

De Groningse onderzoekers ontdekten dat het eiwit dat het sars-virus gebruikt om lichaamscellen binnen te dringen, op diverse plaatsen in het lichaam voorkomt. Het eiwit komt vooral in de longen, de nieren, de dunne darm en op cellen in de zweetklieren voor.

Waarschijnlijk dringt het virus op al deze plaatsen het lichaam binnen, hetgeen zou betekenen dat mensen het virus niet alleen kunnen krijgen door besmet water of voedsel te consumeren, maar ook dat de ziekte zich via de urine en ontlasting verspreidt. De onderzoeksresultaten uit Groningen zijn door onderzoekers van de universiteit van Guangzhou bevestigd.