GRANADA/DEN HAAG/WOERDEN - De eerste overlevenden van de dramatisch verlopen wandelvakantie in de Sierra Nevada keren vrijdag terug naar huis. De twee wandelaars die de trektocht door de bergen voortijdig staakten en naar een hotel terugkeerden, vliegen vrijdag al vanuit Granada terug naar Nederland. Het tweetal landt aan het begin van vrijdagavond op luchthaven Zaventem nabij Brussel.

De zeven overlevenden van de wandeltocht worden vrijdag opnieuw medisch onderzocht en moeten nog een verklaring afleggen tegen de Spaanse politie, meldde de leidster van het hulpteam ter plaatse. Zodra de autoriteiten toestemming geven en het medisch verantwoord is, gaan ook zij naar huis.

Identiteit

Inmiddels is de identiteit bekend van de toeristen die de barre wandeling niet overleefden. De wandelaar die woensdag aan onderkoeling overleed is een 53-jarige man uit Roermond. De twee vrouwen die reddingswerkers later dood aantroffen op de flanken van de Mulhacén zijn 56 en 69 jaar oud, en komen respectievelijk uit Grootebroek en Groot-Ammers.

De toestand van de 69-jarige vrouw die nog in het ziekenhuis ligt, is verbeterd. Ze raakte woensdag onderkoeld en buiten bewustzijn. Inmiddels is ze bij kennis, het is alleen nog onbekend hoe lang ze nog in Spanje moet blijven.

Psychotherapeut

De overige Nederlanders hebben de nacht doorgebracht in een hotel in Granada. Ze hebben donderdag hulp gehad van een psychotherapeut. Volgens de hulpverleners is iedereen 'zeer aangeslagen'.

Volgens de ANWB keert ook de begeleider van het gezelschap zo snel mogelijk terug naar Nederland. Ook zij moet zich nog verantwoorden tegenover de Guardia Civil. Of er een strafrechtelijk onderzoek is geopend, kon de coördinator van het Nederlandse hulpteam niet zeggen.

'Geschokt'

Reisorganisatie Intertrek heeft op haar internetsite laten weten 'diep geschokt' te zijn door de dood van drie Nederlandse toeristen in Spanje. "Een ongeluk van deze omvang komt na bijna 20 jaar zorgeloos reizen organiseren en begeleiden als een enorme klap", aldus de verklaring.

De drie omgekomen wandelaars behoorden tot een gezelschap van twaalf Nederlanders die via Intertrek op wandelvakantie waren in de Sierra Nevada in Zuid-Spanje. Tien van hen kwamen woensdag terecht in een zware sneeuwstorm en raakten verdwaald in het bergachtige wandelgebied Alpujarras.

Medeleven

"Ons medeleven en onze gedachten gaan uit naar de familie en naasten van de slachtoffers en naar de medereizigers die deze verschrikkelijke afloop hebben moeten meemaken. Wij wensen hun veel sterkte toe", meldt Intertrek op internet.

Door de groeiende belangstelling voor bergwandelen is het steeds moeilijker voor elke tocht ervaren begeleiders te vinden. Door de populariteit van wandelen in de bergen "loop je het risico dat begeleiders meegaan die niet goed genoeg zijn opgeleid. Het is moeilijk ervaren begeleiders te vinden", aldus directeur A. van Willigenburg van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) vrijdag.

Volgens Van Willigenburg maken 1 tot 1,5 miljoen Nederlanders elk jaar een of meerdere wandelingen of klimtochten in de bergen. Zij worden over het algemeen begeleid door vrijwilligers die tegen een onkostenvergoeding werken. Reisleider is geen beschermd beroep.

Gymschoenen

De meeste ongevallen in de bergen worden volgens Van Willigenburg veroorzaakt door onderschatting van wandelaars van het weer en overschatting van zichzelf. Het komt nog te vaak voor dat mensen op hun gymschoenen bergen proberen te trotseren.

Voorzover bekend waren de Nederlandse slachtoffers geen lid van de NKVB. Toch overweegt de vereniging een onderzoek in te stellen naar het ongeval. "Wij kunnen hier iets van leren", aldus Van Willigenburg.