SEATTLE - De Amerikaanse federale politie FBI heeft donderdag een verdachte van de aanslagen van 11 maart in Madrid gearresteerd. Het gaat om een advocaat uit de Amerikaanse staat Oregon, meldde het weekblad Newsweek op haar website. Een woordvoerder van de FBI wilde het nieuws bevestigen noch ontkennen.

Vingerafdrukken van Brandon Mayfield, een bekeerde moslim, zouden zijn aangetroffen op een zak met bom-gerelateerd materiaal. De FBI hield de verdachte al enige tijd constant in de gaten. Hij werd uiteindelijk donderdag in Portland aangehouden.

De advocaat vertegenwoordigde een van de zes moslims uit Oregon die vorig jaar werden veroordeeld omdat ze naar Afghanistan wilden reizen om het terreurnetwerk al-Qaeda te ondersteunen. Deze militante moslimorganisatie zou achter de aanslagen in Madrid zitten.

Getuige

Mayfield, vader van drie kinderen, geldt als 'doorslaggevend getuige'. Dat betekent dat de Amerikaanse justitie hem op een geheime plaats kan vasthouden en hem niet formeel hoeft aan te klagen.

Een broer van de verdachte bevestigde de arrestatie tegenover het persbureau Reuters. "Ze rukten hem uit zijn huis zonder de familie enige informatie te geven", aldus Kent Mayfield. "Ik zweer bij hoog en laag dat mijn broer geen relatie heeft met terroristische aanslagen".

Het is voor het eerst dat een inwoner van de Verenigde Staten in verband wordt gebracht met het bloedbad dat terroristen in de Spaanse hoofdstad aanrichtten. De aanslagen op vier passagierstreinen kostten aan 191 mensen het leven.