BRUSSEL - De Belgische oud-minister Alain Van der Biest, verdachte van de moord op de vroegere socialistenleider André Cools, heeft zondagavond zelfmoord gepleegd. Dat is maandagochtend bekendgemaakt. De al lange tijd zwaar depressieve Van der Biest nam in de woning van zijn moeder in het Waalse Grâce-Hollogne een overdosis medicijnen in.

De vroegere minister van Pensioenzaken liet alleen een afscheidsbrief aan zijn vrouw na. Met de dood van Van der Biest komt de ware toedracht over de moord op Cools in 1991 waarschijnlijk nooit meer aan het licht. Lange tijd is Van der Biest door politie en justitie gezien als de uiteindelijke opdrachtgever voor de moord op zijn vroegere politieke peetvader.

Van der Biest werd 58 jaar. Hij werd in 1996 al aangehouden als mogelijke opdrachtgever. Na enkele weken kwam de socialist echter weer vrij. Wel werd toen een procedure begonnen om hem te vervolgen voor wanbeheer op het Waals ministerie voor Openbare Werken. Daarvoor heeft hij uiteindelijk ook een jaar vastgezeten.

Aan de drank

De politicus, dichter en romanschrijver was minister van Pensioenzaken van 1988 tot 1990. In die periode raakte hij zwaar aan de drank. Daarbij zorgde hij ooit voor een politiek en diplomatiek incident door na een toespraak in dronkenschap in Noorwegen op de terugweg in Denemarken politiek asiel aan te willen vragen.

Kort daarna werd Van der Biest overgeheveld naar het Waalse regionaal ministerie, waar hij de verantwoordelijkheid kreeg voor grote openbare aanbestedingen. Cools zou het vermoeden hebben gehad dat zijn vroegere leerling daar onder invloed kwam te staan van maffiose organisaties, die uit waren op grote overheidsopdrachten. De in Luikse socialistische kringen oppermachtige Cools wilde hem daarom in een volgende periode niet meer benoemen tot minister.

De frustratie daarover zou voor Van der Biest aanleiding zijn geweest om opdracht te geven voor de moord, zo luidt de theorie van politie en justitie. In verband daarmee werd hij eind vorig jaar opnieuw voor korte tijd aangehouden. Later dit jaar zou het tot een proces moeten komen. Van der Biest heeft zijn onschuld altijd volgehouden.

De twee Tunesische huurmoordenaars, die Cools liquideerden, zijn wel opgespoord. Zij kregen in eigen land inmiddels levenslang. Zij hebben wel enkele tussenpersonen aangewezen uit het Luiks-Italiaanse milieu. De uiteindelijke opdrachtgever is echter nooit veroordeeld.

Onschuldig

In een afscheidsbriefje aan zijn vrouw schrijft Van der Biest: "Ik wil dat mijn lijdensweg stopt! Vergeef me. Ik ben onschuldig." Het woord onschuldig is onderstreept.

Het briefje, dat geschreven is op papier van het Belgisch parlement, is maandagmiddag door de advocaat van Van der Biest openbaargemaakt. Dat gebeurde op verzoek van de weduwe van Van der Biest.