BAGDAD - In een verklaring die wordt toegeschreven aan terroristenleider Osama Bin Laden, wordt een beloning in goud uitgeloofd voor het doden van de Amerikaanse civiele bestuurder in Irak, Paul Bremer. De oproep zet dezelfde prijs van tien kilo goud op het hoofd van de topman van de Verenigde Naties, Kofi Annan. De verklaring is 'waarschijnlijk' authentiek, aldus de Amerikaanse inlichtingendienst CIA vrijdag.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Dat meldde een islamitische website donderdag. In de mogelijke verklaring van Bin Laden op het internet staat dat de beloning ook geldt voor het doden van andere functionarissen, zoals de plaatsvervanger van Bremer of de speciale VN-gezant voor Irak, Brahimi.

100.000 euro

Het was niet onmiddellijk duidelijk of de mededeling ook echt van de islamitische terroristenleider afkomstig is. Tien kilo goud is momenteel ruim 100.000 euro waard.

In de verklaring werden de VN bespot als een marionet van de "kruisvaarders", een verwijzing naar de door de Amerikanen geleide coalitie in Irak.

Wie een Amerikaanse of Britse militair, of een burger in het door Amerikanen geleide bestuur in Irak doodt, kan volgens de verklaring rekenen op een kilo goud. Hun bondgenoten, zoals Nederlanders, Japanners of Italianen, zijn 500 gram van het edelmetaal waard.

De Verenigde Staten hebben een beloning van 25 miljoen dollar (20 miljoen euro) uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van Bin Laden. De in Saudi-Arabië geboren moslimleider wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de aanvallen van 11 september 2001 op de Amerikaanse steden Washington en New York.