ROTTERDAM - Pim Fortuyn van Leefbaar Rotterdam trekt zich terug als formateur van een nieuw college. Hij zag maandagmiddag geen kans een door hem gewenst college van zijn partij, CDA, VVD en eventueel D66 samen te stellen.

Het CDA liet maandag weten vast te houden aan de eis dat de PvdA, tweede partij van de stad, bij de onderhandelingen moet worden betrokken.

D66 was ook uitgenodigd voor de onderhandelingen van maandag, maar sloeg de invitatie af. Fractievoorzitter M. van Ravesteyn heeft Fortuyn laten weten dat ze eerst een conceptprogramma van hem verwacht zodat er serieus kan worden onderhandeld.

Wat er nu gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. "Ik geef de opdracht terug. Voor de hand ligt dat de PvdA nu aan de beurt is", aldus Fortuyn. Samenwerking tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA wijst Fortuyn af. "Het is toch van de gekke dat je voor de verkiezingen zegt dat je dat in ieder geval niet doet, om het twaalf dagen na de verkiezingen wel te doen."

Kiezersbedrog

De schuld voor het mislukken van de formatiepoging ligt volgens Fortuyn bij het CDA. Dat hield volgens hem "halsstarrig" vast aan de wens om een college samen te stellen met daarin zowel PvdA als Leefbaar Rotterdam. "

"Maar wij willen niet meewerken aan kiezersbedrog , noemde Fortuyn als belangrijkste reden waarom hij die mogelijkheid uitsluit. "De 86.000 mensen die op mij hebben gestemd, deden dat in de veronderstelling dat wij niet met de PvdA zouden gaan."

De leider van het Rotterdamse Leefbaar wijst samenwerking met de PvdA nu ook af omdat PvdA'ers "vinden dat Leefbaar Rotterdam staat voor een gedachtegoed dat zij verwerpen".

Fortuyn reageert fel op de suggestie dat het hem wel goed uitkomt dat de PvdA nu aan de beurt is. "Ik voer geen dubbele agenda. Ik wil met Leefbaar Rotterdam in een college met in ieder geval CDA en VVD. Het is het CDA dat de PvdA erbij wil."