ROTTERDAM - Ongeveer 350 mensen hebben donderdagavond in Rotterdam een minuut stilte gehouden bij het beeld van Pim Fortuyn in de Korte Hoogstraat. Dat gebeurde om zes minuten over zes, het tijdstip waarop de Rotterdamse politicus twee jaar geleden op het Mediapark in Hilversum werd neergeschoten.

"Ga door op de weg die jullie met Pim zijn ingeslagen", hield broer Marten Fortuyn de mensen voor die zich verzamelden bij het beeld van zijn broer. "Het is aan jullie om met woorden en daden duidelijk te maken dat jullie een andere maatschappij willen. We moeten Pim dankbaar zijn dat hij zijn leven hiervoor heeft gegeven, maar jullie moeten nu het voortouw nemen."

Orde van de dag

LPF-Kamerlid Eerdmans toonde zich minder optimistisch. Volgens Eerdmans gaat men in ieder geval in de politiek weer over tot de orde van de dag. "Bestuurders die falen krijgen een lintje van de koningin, maar iemand als Hans Smolders, die bovendien onlangs is bedreigd, heeft er nog steeds geen één." Smolders was op de dag dat Fortuyn werd neergeschoten diens chauffeur, en vatte de schutter in zijn kraag.

Simon Fortuyn, de broer van Pim, legde met zijn kinderen bloemen bij het beeld, net als onder meer de fractie van Leefbaar Rotterdam, de partij die in 2002 onder leiding van Fortuyn de grootste partij werd in de Rotterdamse politiek.

Oude huis

De herdenking bij het beeld van Fortuyn was het slot van een bezinningstocht door het centrum. De tocht begon bij Diergaarde Blijdorp en hield even stil bij het oude huis van Fortuyn aan het G.W. Burgerplein waarin de LPF-fractie zich had verzameld. Volgers van Fortuyn die in de tuin bloemen legden, kregen een boek van LPF'er Nawijn, of een 'At your service', de laatste 32 columns van Fortuyn. Handtekeningenjagers omringden Marten Fortuyn, Nawijn en ook Eerdmans, en lieten ze een opdracht in een van de boeken zetten.

In de tocht liepen Fortuyn-aanhangers met spandoeken, met daarop de tekst 'laten wij waken over de vrijheid van het spreken'. Ook werden doeken meegedragen met de teksten 'Pim gedood door de haat van rood' en 'Je mag in Nederland zeggen wat je denkt, maar het kost je wel een Fortuyn'. Deelnemers aan de tocht riepen 'Hand in hand voor Pim Fortuyn' en 'Nooit meer links'. In de stoet reden tien Amerikaanse oude auto's mee, die veel lawaai maakten om de omgekomen politicus te herdenken.