JERUZALEM - Het Israëlische leger trekt zich in de nacht van maandag op dinsdag terug uit alle autonome Palestijnse gebieden die het nog bezet houdt. Dat heeft het ministerie van Defensie maandag gesteld in een verklaring.

Israël en de Palestijnen hervatten woensdag het veiligheidsoverleg op hoog niveau, dat maandag onder leiding van de Amerikaanse gezant Anthony Zinni is begonnen. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering heeft dat maandag gezegd.

De ontmoeting maandagochtend in Jeruzalem verliep volgens de woordvoerder van de Amerikaanse regering "serieus en constructief". Het overleg kwam tot stand na een afspraak tussen Zinni en de Palestijnse leider Arafat, zo zei een Palestijnse veiligheidschef.

Het gaat om de hoge commissie voor veiligheidszaken waarin beide partijen zijn vertegenwoordigd. Volgens de Israëlische minister van Defensie Ben-Eliezer bespreken de commissieleden manieren om tot een staakt-het-vuren te komen en de voorwaarden waaronder het Israëlische leger zich weer terugtrekt uit de Palestijnse gebieden.

Deelnemers aan de ontmoeting zijn onder anderen de Palestijnse veiligheidschef kolonel Jibril Rajoub van de Westelijke Jordaanoever, zijn collega uit de Gazastrook Mohammad Dahlan, de Israëlische interne veiligheidschef Avi Dichter en enkele Israëlische legerfunctionarissen.

/DOSSIERMidden-Oosten