ZWAAGWESTEINDE - De vader van Marianne Vaatstra begint zelf een onderzoek naar de moord op zijn dochter. Volgens hem heeft de politie, vooral tijdens de eerste fase van het onderzoek, te veel steken laten vallen.

"Voor ons is de zaak nog lang niet afgesloten. Zolang de dader vrij rondloopt, hebben wij geen rust. De onderste steen moet alsnog boven komen", motiveert Bauke Vaatstra zijn actie donderdag.

Marianne Vaatstra werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag in een weiland bij Veenklooster verkracht en vermoord. De dader is nooit gevonden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het onderzoek op juli 2003 afgesloten. Sindsdien werkt de politie niet meer actief aan de zaak, maar nieuwe tips worden wel onderzocht.

Vaatstra deed woensdag een oproep in de lokale krant 'De Westereinder'. Hij vraagt mensen die de dag na de moord iets hebben gezien wat niet normaal was, zich bij hem te melden. "Bijvoorbeeld iemand die bloed op zijn lichaam of kleren had", schreef hij in de krant. Ook vraagt hij wie er in de nacht van de moord twee mensen hebben zien wegduiken bij de plaats waar Marianne gevonden is.

Donderdag had Vaatstra ongeveer tien tips binnengekregen, naar aanleiding van zijn oproep. Hij wil niet op de inhoud van de tips in gaan. Vaatstra krijgt bij zijn onderzoek hulp van bekenden. Het Openbaar Ministerie wil niet reageren op het initiatief van de vader van het vermoorde meisje. Bij justitie komen nog altijd tips binnen in de zaak-Vaatstra. Volgens een woordvoerder zit er in de meeste gevallen geen nieuwe informatie bij, maar als dat wel het geval is worden de gegevens onderzocht.

Justitie wacht verder nog steeds op groen licht van de autoriteiten in Groot-Brittannië om een 24-jarige Afghaanse asielzoeker als getuige te horen. De asielzoeker verdween vijf jaar geleden vlak na de moord uit het nabijgelegen asielzoekerscentrum in Kollum. Van maart tot september vorig jaar was de Afghaan verdachte in deze zaak. Toen hij in september 2003 hoorde dat de Nederlandse politie naar hem op zoek was, meldde de Afghaanse man zich bij de politie in Londen, waar hij op dat moment verbleef. DNA-onderzoek wees uit dat deze man de moordenaar niet kan zijn.