ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de vermeende Schiedamse drugsbaron Cock S. niet langer van betrokkenheid bij de smokkel van bijna 500 kilo cocaïne in 1997 naar Stellendam.

Dat betreft het drugstransport waarvoor de Surinaamse oud-legerleider Bouterse twee jaar geleden is veroordeeld. Dat het OM die zaak heeft laten vallen bleek maandag bij het begin van het monsterproces tegen S. en zijn tien belangrijkste handlangers.

Het onderzoek naar S. is een van de grootste van de afgelopen jaren. In totaal zijn honderd verdachten aangehouden. Justitie beschouwt S. als een grote speler in het criminele veld. Het OM verdenkt hem van het leiden van enkele criminele organisaties die op grote schaal handelden in zowel soft- als harddrugs.

IRT-affaire

Een eerder onderzoek naar S. werd halverwege de jaren negentig abrupt beëindigd door de IRT-affaire. Het onderzoek werd besmet verklaard, omdat de politie Rotterdam een door het 'koningskoppel' Langendoen en Van Vondel uitgeleende burgerinfiltrant inzette en .000 kilo softdrugs doorliet.

In het nieuwe onderzoek, dat in 1996 begon, heeft de politie geen middel onbeproefd gelaten om S. alsnog achter de tralies te krijgen. Twaalf politie-infiltranten werden op S. en zijn handlangers losgelaten, de auto van S. en anderen werden voorzien van peilzenders, honderden telefoons afgeluisterd en een restaurant waar S. regelmatig kwam, een jaar lang gefilmd.

Dat leverde een groot aantal verdenkingen op tegen S. en zijn medeverdachten. Volgens officier van justitie Mos heeft S. leiding gegeven aan verschillende organisaties die drugs smokkelden. Het gaat daarbij voornamelijk om softdrugs, maar S. zit volgens het OM ook achter de smokkel van honderdduizenden XTC-pillen naar Australië en het maken van plannen om cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland te smokkelen.

Maandag werd bekend dat de aanklacht vervalt dat S. betrokken is bij de Stellendam-zaak. Ook twee andere aanklachten waarbij het zou gaan om cocaïne, zijn geschrapt. Dat betekent dat het voor het OM moeilijker wordt om S. wegens de handel in harddrugs veroordeeld te krijgen.

De advocaat van S., de Rotterdamse strafpleiter T. van de Spoel, zal er de komende zeven weken alles aan doen om de twee overgebleven harddrugszaken onderuit te halen. In de XTC-zaak is het bewijs van het OM vooral gebaseerd op de verklaringen van een in Australië gedetineerde Nederlander.

Betrouwbaarheid getuige

De man noemde S. als brein nadat hij een deal met justitie heeft gesloten. Van de Spoel zet dan ook vraagtekens bij de betrouwbaarheid van deze getuige. De beschuldiging dat S. de smokkel van een partij van 1000 kilo cocaïne voorbereidde, steunt vooral op de verklaringen van een Duitse politieman die in de organisatie van de Schiedammer infiltreerde.

Langs het zwembad

De Duitsers kwamen in actie nadat de Nederlandse politie lang had geprobeerd om de in de organisatie te infiltreren. Deze pogingen hadden echter nooit succes. Nadat de politie er toevallig was achtergekomen dat S. met zijn vrouw een weekendje ging ontspannen in Valkenburg, was de Duitse politie bereid om ook een kamertje in het hotel te boeken.De Duisters slaagde er wel in contact te leggen met S. Aan de kant van het zwembad werd de basis van een 'vriendschap' met S. gelegd waardoor uiteindelijk de organisatie van S. door jusititie kon worden blootgelegd.

Volgens Van de Spoel zijn er aanwijzingen dat de infiltrant S. heeft geprobeerd uit te lokken. Ook zou de Duitse politieman niet zijn verteld dat er in Nederland een verschil is tussen soft- en harddrugs.