BRUSSEL - Op de luchthaven van Brussel zijn donderdagochtend de Luikse meisjes Sara en Yasmine Pourashmine teruggekeerd, nadat ze door hun vader uit Teheran waren ontvoerd. De 7 en 14 jaar oude meisjes werden op de luchthaven opgewacht door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Michel, die persoonlijk heeft bemiddeld voor de veilige terugkeer van de kinderen.

De twee zusjes werden vorig jaar augustus na een scheiding van hun ouders meegenomen door hun Iraanse vader. Hij verbleef met zijn dochters voor een vakantie in Griekenland en reisde daarop door naar Teheran. Na enkele maanden wisten de meisjes een taxi te nemen naar de Belgische ambassade, waar zij sindsdien verbleven.

De vader erkende het hoederecht van de Belgische moeder niet. De Iraanse regering wilde aanvankelijk niet meewerken aan de terugkeer van de meisjes, omdat wettelijk gezien in Iran een moeder geen hoederecht kan krijgen.

De Belgische autoriteiten verstrekken voorlopig geen details over de voorwaarden van de vrijlating. De Belgische premier Verhofstadt feliciteerde Michel woensdagavond al met de vrijlating.

De zaak rond de twee meisjes kreeg in België de afgelopen maanden veel aandacht, vooral door het feit dat hun moeder continu de zaak op de agenda bleef plaatsen. Michel bracht de meisjes eerder al een bezoek in de ambassade in Teheran.