RIJSWIJK/GRANADA - Een wandeltocht van een groep van tien Nederlanders in het Spaanse hooggebergte Sierra Nevada is dramatisch afgelopen. Tijdens de beklimming van de 3478 meter hoge Mulhacén werd de groep woensdagavond overvallen door slecht weer. Drie Nederlanders kwamen om het leven.

Het gezelschap kwam woensdag terecht in een zware sneeuwstorm en raakte verdwaald in het bergachtige wandelgebied Alpujarras. Toen de groep rond 21.00 uur 's avonds nog niet van de tocht was teruggekeerd, werd een speciaal reddingsteam van de Spaanse politie ingezet om de Nederlanders op te sporen. De reddingsploeg vonden donderdagochtend vroeg acht personen. Een van hen was overleden aan onderkoeling. De reddingswerkers troffen later op de dag de twee andere vermiste Nederlanders dood aan.

De zeven overlevenden zijn vanuit een berghut op de Mulhacén met helicopters geëvacueerd en ondergebracht in diverse ziekenhuizen in Granada. Een woordvoerder van de ANWB kon weinig vertellen over de toestand van de wandelaars, behalve dat ze uitgeput en onderkoeld zijn. Eén vrouw verkeert in coma, maar zij is buiten levensgevaar. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend.

De groep bestond aanvankelijk uit twaalf personen. Twee vrouwen besloten op het laatste moment niet mee te gaan, omdat ze de weersomstandigheden niet vertrouwden. Volgens hen was de Nederlandse begeleidster van het gezelschap nog nooit in Spanje geweest. De Spaanse politie vertelde dat in bulletins was gewaarschuwd wegens het slechte weer niet de berg op te gaan.

Niet overwacht

Volgens het weerbureau Weathernews en het weerinstituut KNMI kwam het slechte weer niet onverwacht. Een woordvoerder van de Spaanse poltie zei dat het woensdag de hele dag hard waaide en voortdurend sneeuwde. Volgens hem was de Nederlandse groep de enige die op de berg aan het wandelen was.

De Nederlanders waren in de Sierra Nevada met de Nederlandse (wandel)reisorganisatie Intertrek uit Den Haag. Volgens het reisprogramma van Intertrek was de groep wandelaars op weg naar de top van de Mulhacén en stond een overnachting gepland in El Chorillo. De berg is volgens kenners geen lastig te beklimmen berg.

Opvang

Hij is tot 3400 meter hoogte zelfs met de auto te bereiken. Directeur P. Boorsma van Intertrek kon nog niet veel melden over de toedracht van het drama in Zuid-Spanje. Hij noemde opvang nu het belangrijkst. Daarna komt de analyse van de gebeurtenis pas. Volgens Boorsma werd de groep begeleid door een ervaren begeleidster. De reisorganisatie maakt gebruik van freelance reisleiders die zij speciaal traint.

De ANWB Alarmcentrale heeft twee hulpverleners naar Granada gestuurd. Uit Nederland gaat een psychotherapeut naar het berggebied in Spanje. De therapeut zal de overlevenden van de wandeltocht mentaal begeleiden. Een verpleegkundige voegt zich ter plekke bij het hulpteam. De ANWB-medewerkers arriveren in de loop van donderdagavond in Granada. Wanneer de groep naar Nederland terugkomt, kon zowel de woordvoerder van de ANWB als Boorsma niet zeggen.