De communicatie tussen de politie en het personeel van de gevangenis na de ontsnapping van zeker vier bolletjesslikkers op donderdagmorgen uit de Roermondse gevangenis verliep moeizaam.

De politie wist lange tijd niet zeker of er gedetineerden ontsnapt waren. Ze moest volledig koers varen op meldingen van buurtbewoners, die mannen op het dak van de gevangenis aan de Pollartstraat zagen lopen.

Mannen sprongen vervolgens van dat dak naar beneden. Blijkbaar had het gevangenispersoneel niks gemerkt. Buurtbewoners schamperden: die zullen wel omgekocht zijn.

Eerste melding

De eerste meldingen van de ontsnapping dateren van donderdagochtend 0.55 uur. Ruim een half uur later kwamen enkele personeelsleden van de gevangenis door de poort aan de achteruitgang naar buiten om met officier van dienst J. Kuijpers van de politie te overleggen. Ze zeiden dat er twee gedetineerden gemist werden.

Kuijpers vroeg daarop of dat goed gecheckt was, waarop de personeelsleden met tegenzin zeiden dat ze alle cellen nog wel eens door zouden lopen. Rond kwart voor drie, bijna twee uur na de ontsnapping, meldde de gevangenis dat er vier mensen gemist werden.

Slechte communicatie

De politie ging er lange tijd van uit dat er sprake was van de ontsnapping van twee gedetineerden, die daarbij hulp hadden gekregen van twee helpers van buitenaf. Nadat de politie al rond :10 uur twee gedetineerden had gearresteerd, van wie er een gewond was door de sprong naar beneden, moest zij gaan zoeken naar de twee 'helpers'. Het signalement van die helpers ontbrak.

Pas nadat de gevangenis meldde dat er vier mensen kwijt waren, wist de politie naar wie ze moest zoeken. Rond tien voor drie arresteerde de politie een derde verdachte bij het Roermondse ziekenhuis, die in zijn zak een briefje had van de gevangenis.

De politie vroeg de gevangenis iemand te sturen die de verdachte kon identificeren. Inmiddels was de sfeer tussen de politie ter plaatse en het personeel van de gevangenis danig bekoeld. De toon die politiemensen aansloegen tegen personeelsleden van de gevangenis was bepaald niet vriendelijk. Er is nog steeds zeker een gedetineerde op vrije voeten.