NEW YORK - Een schilderij van Pablo Picasso uit 1905 is woensdag (plaatselijke tijd) bij het veilinghuis Sotheby's in New York voor een recordbedrag geveild. Garçon à la pipe (Jongen met een pijp) leverde 104,2 miljoen dollar (ruim 85 miljoen euro) op en is nu het duurste schilderij dat ooit op een veiling werd verkocht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het doek verwees Portret van dokter Gachet van Vincent van Gogh naar een tweede plaats. Dat werd in 1990 afgehamerd op 82,5 miljoen dollar. Het hoogste bedrag dat tot woensdagavond voor een Picasso was betaald, was 55 miljoen dollar.

Het schilderij ging voor 93 miljoen dollar onder de hamer, maar daar overheen komen nog een koperstoeslag en aanvullende kosten. Sotheby's had het werk vooraf ingeschat op meer dan 70 miljoen dollar.

Anonieme koper

Bieders twijfelden bij de 70 en 80 miljoen, maar elke keer kwam er weer een handelaar die de prijs verder opjoeg. Het finale bod werd namens een anonieme telefonische koper gedaan door de directeur van Sotheby's in Noord Amerika, Warren Weitman. Sotheby's wilde niets bekendmaken over de identiteit van de koper.

Veilingmeester Tobias Meyer zei dat hij bieders meer bedenktijd had gegeven dan normaal. "Je moet geduldig zijn. Een verhoging van een miljoen is voor een veilingmeester iets enorms."

Picasso schilderde Garçon à la pipe toen hij 24 was, kort nadat hij zich in Parijs had gevestigd. Op het doek is een jonge Parijzenaar te zien die een pijp in zijn linkerhand houdt. De jongen staart voor zich uit.

"Het heeft een aangrijpende dubbelzinnigheid, waardoor het één van Picasso's bekendste beelden van de schoonheid van een jongeling is geworden", zo zei een woordvoerder van Sotheby's eerder. Het bijzondere werk is volgens experts in zeer goede condititie.

30.000 dollar

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Londen, John Whitney, kocht het schilderij in 1950 voor 30.000 dollar. Zijn weduwe richtte in 1982 een filantropische stichting op, die het doek nu ter veiling aanbood. De Amerikaanse nieuwszender CNN berekende dat het olieverfschilderij sinds de aankoop in 1950 310.000 procent in waarde is gestegen.

Picasso heeft nu vier werken in de top-10 van duurste schilderijen die ooit op een veiling werden verkocht. Van Gogh volgt de Spanjaard met drie werken.

Tijdens de veiling werden nog 43 schilderijen van de stichting aangeboden. Daaronder waren werken van Manet , Degas en Monet . Het schilderij Courses au Bois de Boulogne (Paardenrennen in het Bois de Boulogne) van Edouard Manet bracht 26,3 miljoen dollar (21,6 miljoen euro) op. Dat is iets minder dan het record van 29 miljoen dat ooit voor een werk van de Franse impressionist is betaald. De totale opbrengst van de veiling was bijna 190 miljoen dollar (156 miljoen euro).