WASHINGTON - De Amerikaanse krant Washington Post heeft donderdag nieuwe foto's gepubliceerd van Amerikaanse militairen die klaarblijkelijk Irakese gevangenen vernederen. De foto's van naakte gevangenen lijken op de beelden die vorige week door Amerikaanse media werden gepubliceerd en wereldwijd geschokte reacties opriepen.

Op een van de foto's, vorig najaar gemaakt in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis, is een vrouwelijke militair te zien die een riem om de nek van een naakte gevangene heeft geknoopt. De man ligt naast haar op de gevangenisvloer.

Onderzoek

De beelden zitten tussen meer dan duizend andere digitale foto's uit Irak die de krant in handen heeft gekregen. De beelden zijn ook in handen van functionarissen die onderzoek doen naar misbruik in de gevangenis.

Er zijn opnieuw opnames van naakte mannen, vermoedelijk gevangenen, die op elkaar liggen terwijl militairen toekijken. Ook is er een foto van een naakte man die, met een kap op zijn hoofd, met handboeien is vastgemaakt aan een celdeur.

Op een ander opname is een gevangene te zien die is vastgeketend aan een stapelbed, zijn armen zo wijd uitgespreid dat zijn rug is gebogen. Vrouwelijk ondergoed bedekt zijn gezicht.

Chaos

De beelden, die rondgingen onder leden van de militaire politie in de gevangenis, bevestigen het beeld van de chaos in het complex bij Bagdad.

Een intern legerrapport repte onlangs over "talrijke incidenten van sadistisch, schaamteloos en buitensporig crimineel misbruik" van gevangenen in de gevangenis.