AMSTERDAM - De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag in een televisieinterview met een Arabische zender zijn afkeur uitgesproken over de mishandeling van sommige Iraakse gevangenen door Amerikaanse soldaten. Dergelijk walgelijk gedrag past niet bij Bush' beeld van Amerika, zei hij.

Daags voor het interview werd bekend dat het Amerikaanse leger de dood van tien Irakezen in Amerikaanse hechtenis onderzoekt. Ook tien gevallen van mishandeling worden onderzocht.

De schuldigen zullen worden berecht, zei Bush in het interview met Al-Hurra, een Arabische zender die met Amerikaans geld wordt gefinancierd en daarom in de regio wordt gewantrouwd. Later zou een interview volgen met de zender Al-Arabiya, die in de Arabische wereld wel in hoog aanzien staat.

Fouten

Het Iraakse volk moet begrijpen dat niet alles goed gaat en dat er fouten worden gemaakt, zei Bush. Maar in een democratie worden die fouten onderzocht en worden mensen voor de rechter gebracht.

Amerikaanse defensiefunctionarissen bereiden zich voor op meer akelige onthullingen over mishandelingen. Ik verwacht dat zich, naarmate deze onderzoeken alle mogelijke aanknopingspunten nagaan, meer dingen zullen aandienen die zeer zorgvuldig zullen moeten worden bekeken, zei de vice-voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven, generaal Peter Pace, woensdag in een vraaggesprek voor de televisie.

Erkenning

Een voorbeeld was de erkenning door de militaire autoriteiten, dinsdag, dat tegen een door de CIA ingehuurde ondervrager een onderzoek loopt wegens de dood van een verdachte.

Andere leden van de regering doen hun best het Amerikaanse publiek en de rest van de wereld ervan te overtuigen dat de gemelde wandaden een uitzondering zijn waar met resoluut opgetreden een punt achter kan worden gezet.

Geschokt

Minister van buitenlandse zaken Colin Powell zei dat hij geschokt was door de onthullingen, maar dat slechts een betrekkelijk klein aantal soldaten bij de wandaden betrokken is geweest.

Powell verwees naar My Lai - de massamoord, tijdens de Vietnamoorlog, op Vietnamese dorpelingen die werden verdacht van Vietcong-sympathieën. Hij zei later zelf in de eenheid te hebben gediend die daar verantwoordelijk voor was. In een oorlog gebeuren nu en dan dit soort vreselijke dingen, maar ze moeten wel worden betreurd.

Congresleden maken duidelijk dat ze bevredigende antwoorden willen hebben op al hun vragen. Komen die er niet, dan moeten er koppen rollen, ook die van minister van defensie Donald Rumsfeld, zei de Democratische senator Joseph Biden. Wie heeft de leiding? Elke beslissing die is genomen, bijna sinds de val van Saddam Hussein, is verkeerd geweest. Wie neemt die besluiten?

Risico

De Republikeinse senator John McCain eist dat het Pentagon alle beschikbare informatie overlegt. Hij waarschuwde dat de woede over de wandaden meer risico betekent voor Amerikaanse militairen.