AMSTERDAM - De man die de identiteit kan onthullen van degene die de Amsterdamse officier van justitie K. Plooy met de dood bedreigde, is een notoire oplichter. Dat schrijft Vrij Nederland deze week. Volgens het tijdschrift bevestigen bronnen in de boven- en onderwereld dat achter de kroongetuige ene Wout van K. schuilgaat.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam ligt al enige maanden overhoop met de hoogste baas van het OM, procureur-generaal J. de Wijkerslooth. Deze weigerde een deal te sluiten met de crimineel in ruil voor informatie over de geplande moordaanslag op Plooy. Dat gebeurde tot grote teleurstelling en woede van het Amsterdamse OM.

Liquidaties

Het landelijk parket, dat het onderzoek naar de bedreigingen tegen Plooy leidt, wilde zo'n deal wel sluiten. Deze man zou ook kunnen vertellen wie verantwoordelijk is voor de liquidaties van een aantal Amsterdamse criminelen.

Vrij Nederland schrijft nu dat deze Wout van K. de boel oplicht en dat De Wijkerslooth gelijk had met zijn bezwaren tegen een mogelijke deal. Van K. zou de in Nederland gedetineerde Joegoslavische crimineel Sreten J. hebben aangewezen als degene die het op het leven van Plooy heeft gemunt.

Harde eisen

Van K. stelde volgens VN een aantal harde eisen aan zijn deal met justitie. Het OM zou de strafzaak moeten laten vallen waarin hij zelf verdachte was en hij wilde opgenomen worden in een getuigenbeschermingsprogramma, omdat hij zijn leven door de deal met justitie niet meer zeker zou zijn.

Volgens het weekblad is de 40-jarige Van K. een goede bekende van de Nederlandse en Spaanse politie en justitie. Ook zou hij vanaf 1994 als informant voor de Criminele Inlichtingendienst (CID) hebben gewerkt. Inmiddels zou Van K. op Bonaire verblijven. Daar zou justitie hem alvast naar toe hebben gebracht, vooruitlopend op een mogelijke deal.

Vrij Nederland meldt tevens dat Van K. een goede bekende van twee Joegoslaven was, die in Nederland voorwerp van justitieel onderzoek zijn geweest. Beide Joegoslaven zijn vorig jaar geliquideerd, de een in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat, de ander in de Spaanse kustplaats Altea.

Kroongetuige

Het landelijk parket wil niet bevestigen dat Wout van K. de potentiële kroongetuige in de affaire-Plooy is. Wel beschikt het parket over informatie waaruit blijkt dat lieden uit het criminele milieu het op zijn leven hebben voorzien, aldus een woordvoerder.

Een onbekende "naar mag worden aangenomen een omstredenkroongetuige" heeft in de nacht van dinsdag op woensdag geprobeerdvia een kort geding de publicatie in Vrij Nederland te voorkomen.Dat heeft een woordvoerster van de rechtbank in Amsterdambevestigd.

Dringend

Het geding vond plaats in de woning van vice-presidentS. Rullman. Volgens de wet moet een rechter 24 uur per etmaalbeschikbaar zijn voor dringende zaken en mag hij tevens de plaatsvan de behandeling van de procedure bepalen. Rullman wees de eisaf.