AMSTERDAM - Als het aan de Amsterdamse politie ligt, vaart er dit jaar geen politieboot mee in de grachtenparade van de Gay Pride. Organisator Gay Business Amsterdam (GBA) meldde eerder dat het festival dit jaar de primeur van een politieboot zou hebben, maar de politie in de hoofdstad vindt het 'niet gepast' als er agenten in uniform meevaren op een partyboot.

De politieboot werd aangemeld door Roze in Blauw, een organisatie die homo's binnen het Amsterdamse korps vertegenwoordigt. Voorafgaand aan de Gay Pride, dat van 5 tot en met 8 augustus wordt gehouden, wordt er in Amsterdam een symposium gehouden over de omgang met homo's binnen de politie. Als extraatje wilde de agenten vervolgens aan de van oudsher carnevaleske botenparade deelnemen.

Commotie

De boot wordt bezet met politiemensen uit alle Europese hoofdsteden. Tot nu toe mogen alleen politiemensen uit Rome niet in uniform op de boot. Siep de Haan van GBA snapt niets van de commotie. "We hebben ieder jaar een nieuwe club die durft mee te doen. Vorig jaar was de brandweer, het jaar daarvoor een boot met Arabische homo's en weer een jaar eerder een boot van Amnesty. We dachten dat de politie dit jaar ook eindelijk durfde", aldus De Haan.

Amsterdamse agenten die besluiten toch in uniform mee te varen in de parade kunnen dat maar beter niet doen. "Het is niet verstandig om dat te doen", waarschuwt een woordvoerder van het Amsterdamse korps.

Geen inschrijftermijn

De grachtenparade van de Gay Pride wordt op zaterdag 7 augustus gehouden. Het evenement trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers naar Amsterdam. Tot nu toe hebben 30 tot 40 boten zich ingeschreven. De Haan verwacht dat dat aantal zal oplopen tot ongeveer 70, evenveel als vorig jaar. Een uiterste inschrijftermijn is er niet: "Dat kan tot een uur van tevoren."