DEN HAAG - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) gaat er nog steeds van uit dat het eerste vertrekcentrum voor de zomer open kan. Zodra een gemeente akkoord gaat, kan een asielzoekercentrum snel worden omgebouwd tot een vertrekcentrum. Dat heeft een woordvoerder van het COA woensdag gezegd.

Dinsdag brak minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) de onderhandelingen met de gemeenten Hilversum en Laren af, omdat die te hoge eisen stelden voor de ombouw van het asielzoekerscentrum Crailo.

Crailo was de laatste van de drie opties die Verdonk aanvankelijk had. Eerder al besloten de gemeenten Eindhoven en Dongeradeel niet mee te werken aan de vestiging van een vertrekcentrum. Verdonk is inmiddels in gesprek met andere gemeenten.

Aanpassingen

Volgens de woordvoerder van het COA gaat de meeste tijd zitten in het overleg met de gemeenten. Als dat eenmaal is afgerond, moeten er ook wel wat bouwkundige aanpassingen worden gedaan, maar dat kan snel gebeuren. De belangrijkste daarvan is de aanleg van een centrale keuken. In Crailo was die er al omdat het beoogde gebouw vroeger een kazerne was.

Het streven is uiteindelijk twee of drie vertrekcentra met in totaal tussen de duizend en 1500 bedden.