GRONINGEN/WAGENINGEN - De landelijke start van de viering van de bevrijding heeft dit jaar plaats in Groningen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei koos dit jaar als thema: Vrijheid is kiezen en delen. Onder dit motto moeten de politieke aspecten van vrijheid dit jaar worden belicht.

Dick Benschop, voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, is uitgenodigd om dit jaar de 5 mei-lezing uit te spreken, in de Martinikerk in Groningen. Benschop zal ingaan op het belang van samenwerking in Europa. Ook minister-president Balkenende voert kort het woord. Tot de genodigden in de kerk behoren ook de ambassadeurs van alle EU-landen.

Een ander brandpunt van de herdenking van de bevrijding is Wageningen, waar prins Bernhard in 1945 aanwezig was bij de ondertekening van de capitulatie door de Duitsers. De 92-jarige prins legt een krans bij het oorlogsmonument. Vervolgens neemt hij het jaarlijkse défilé af.

Aan de voorafgaande herdenkingsdienst in de Johannes de Dooperkerk neemt hij dit jaar waarschijnlijk niet deel. Het evenement trekt ieder jaar een massa belangstellenden. Verspreid over het hele land hebben bevrijdingsfestivals plaats. Die moeten de jongste generatie bewuster maken, maar wat trekt is de muziek.

Helikopter

De Vliegende Panters gaan dit jaar per helikopter langs verschillende bevrijdingsfestivals. Ook Hind, Tasha's World, She Got Game in Holland toeren op bevrijdingsdag 2004 door Nederland. Het Nationaal Comité verwacht dat honderdduizenden jongeren de festivals bezoeken.

De Nationale Bevrijding wordt afgesloten met het 5 mei-concert aan de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van koningin Beatrix. Het Radio Filharmonish Orkest speelt onder leiding van Edo de Waardt onder meer muziek van Bernstein en Gershwin.