BREDA - Ongeveer vijftig liter gemorst frituurvet zorgde dinsdag voor winterse taferelen in de Bredase deelgemeente Princenhage. Fietsers gingen bij bosjes onderuit, auto's glibberden van links naar rechts en opgespoten ontvettingsmiddel onderscheidde zich alleen door zijn geur van sneeuw.

Het was volgens Arno van Rosmalen van zonnecentrum Cambré 16.00 uur toen hij de eerste fietsers op het kruispunt Dreef Esserstraat onderuit zag gaan. ,,Het was vijftien graden en spekglad'', wist hij te vertellen.

De oorzaak van de plotselinge gladheid was al snel gevonden. Bij de vishandelaar in de buurt was een vrachtwagenchauffeur bezig bakjes onder de laadruimte van zijn auto te zetten. Er was een vat met vijftig liter gebruikt frituurvet omgevallen en de wagen had een spoor van enkele honderden meters door diverse straten getrokken.

Toen de brandweer arriveerde om het vet weg te spuiten was het kwaad al geschied en hadden auto's het vet in het asfalt gereden. Een gespecialiseerde reinigingsploeg is nog tot middernacht bezig geweest om de straten vetvrij te maken.