JAKARTA - De Golkar-partij heeft de Indonesische parlementsverkiezingen gewonnen. De kiescommissie riep het voormalig politieke vehikel van ex-dictator Soeharto woensdag officieel uit tot winnaar van de stembusstrijd die een maand geleden werd gehouden. De partij kreeg 21,58 procent van de stemmen. De PDI-P van president Megawati Soekarnoputri werd met ,53 procent tweede.

De uitslag betekent een licht verlies voor Golkar, dat bij de verkiezingen van 1999 nog 22,5 procent van de stemmen binnensleepte. Het verlies is echter dramatisch voor de PDI-P (Strijdende Democratische Partij van Indonesië). De partij van Megawati kreeg vijf jaar geleden nog 34 procent van de Indonesische kiezers achter zich.

De PKB van voormalig president Abdurrahman Wahid werd derde met ,6 procent van de stemmen, zo meldde het Japanse persbureau Kyodo. De PPP van vice-president Hamzah Haz eindigde als vierde met ,2 procent.

Nieuwkomer

Opvallend nieuwkomer is de Democratische Partij van Susilo Bambang Yudhoyono, de voormalige minister van Veiligheid in het kabinet van Megawati. De partij kreeg 7,5 procent van de stemmen. Yudhoyono geldt als de meest populaire kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 5 juli. Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, kiest dan voor het eerst rechtstreeks een staatshoofd.

De verdeling van de parlementszetels volgt later op de dag, aldus functionarissen.