ATHENE - Exact honderd dagen voor het begin van de Olympische Spelen zijn bij een politiebureau in het centrum van de Griekse hoofdstad Athene woensdagochtend drie tijdbommen ontploft. Dat heeft de Griekse politie bekendgemaakt. Een politieman raakte lichtgewond door een van de explosies.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Griekse autoriteiten waren vooraf telefonisch gewaarschuwd dat bij het gebouw in de wijk Kalithea drie bommen zouden afgaan. De melding kwam binnen bij een krant. Agenten hadden het gebied net afgezet, toen binnen vijf minuten twee bommen afgingen. Een derde explosief ontplofte een half uur later. Hierbij raakte de agent gewond. Experts hebben een vierde bom met een gecontroleerde explosie vernietigd.

Dynamiet

De daders zouden voor de aanslagen dynamiet hebben gebruikt. De ontploffingen, aan de achterkant van het gebouw, veroorzaakten aanzienlijke schade aan het politiebureau, aldus het televisiestation NET. De gebruikte explosieven zijn volgens een woordvoerder veel zwaarder dan de zelfgemaakte bommen die Griekse randgroeperingen doorgaans gebruiken.

Over de identiteit van de daders is nog niets bekend. De politie suggereerde dat de aanslag is uitgevoerd door anarchistische groepen die tegen de Olympische Spelen zijn. Anarchistische randgroepen en links-radicale groeperingen verzetten zich tegen de Spelen als bron van kapitalisme en de komst van buitenlandse veiligheidsdiensten, aldus de Britse omroep BBC.

Geïsoleerd incident

De Griekse premier noemde in een reactie de explosies "een geïsoleerd incident, dat geen enkele invloed zal hebben op de veiligheidsmaatregelen rond de Spelen".

Ook een hoge functionaris binnen de Griekse politie ontkende tegen het Franse persbureau AFP dat de aanslagen iets van doen hebben met het komende sportevenement. "Er is absoluut geen reden om een link te leggen tussen dit incident en de Olympische Spelen. Dit is een lokale affaire", aldus de politiefunctionaris.

De Griekse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken noemde de reacties op de explosies overdreven. "Er is overdreven gereageerd op de ontploffingen. Zulke zaken zijn in het verleden vaker gebeurd. We moeten alert blijven maar niet overdrijven", aldus Evrypidis Stylianidis.

Zeer serieus

Het incident, drie maanden voor het begin van de Spelen, wordt door de politie dan ook "zeer serieus" genomen, aldus een zegsman. "Je hebt drie geraffineerde tijdbommen die buiten een politiebureau afgaan, dat is ernstig genoeg voor de politie."

Griekenland organiseert de Spelen vanaf 13 augustus. Het getroffen politiebureau ligt niet ver van enkele luxueuze hotels, die dan worden gebruikt om functionarissen onder te brengen.

Veiligheidsplan

De autoriteiten vrezen dat terreurgroepen het grootste sportevenement ter wereld willen aangrijpen voor aanslagen. Zij investeren daarom 650 miljoen euro in een veiligheidsplan, dat onder meer de inzet van 50.000 veiligheidstroepen omvat. Ook heeft Griekenland de NAVO gevraagd te helpen bij de beveiliging van de Spelen.

De Griekse autoriteiten wisten hun grootste binnenlandse bedreiging, de linkse terreurgroep '17 november', in 2002 bijna helemaal te ontmantelen. Desondanks ontploften vorig jaar september twee bommen bij een rechtbank in Athene. Later in het jaar wist de politie in de hoofdstad aanslagen met dynamiet tegen filialen van de Amerikaanse Citibank en verzekeraar AIG te verijdelen.

Brandbommen

De afgelopen maanden ontploften in verscheidene Griekse steden brandbommen. Die waren vooral gericht tegen banken. De politie denkt dat anarchistische groepen hierachter zitten. Deze bewegingen hebben volgens de politie echter niet de capaciteit om grotere operaties uit te voeren.