BRISBANE - Een rechtbank in Brisbane heeft maandag de 38-jarige Australier Robert Paul Long veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens moord op een Australische tweeling en brandstichting. De man stichtte in juni 2000 brand in een hostel in Australië waarbij vijftien rugzaktoeristen om het leven kwamen, onder wie twee Nederlanders.

Bekijk video

Long, een fruitplukker, moet tenminste twintig jaar van zijn straf uitzitten voordat hij in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Het is nog onduidelijk of de man zich in de toekomst moet verantwoorden voor de andere slachtoffers die in de brand omkwamen. De Australier werd afgelopen vrijdag schuldig bevonden door een jury, waarna de rechter maandag de strafmaat bepaalde.

De rechtszaak heeft bijna een maand geduurd en was een emotionele aangelegenheid voor alle betrokkenen. Veel buitenlandse rugzaktoeristen die aanwezig waren bij de brand en het inferno overleefden, kwamen terug naar Australie om tegen Long te getuigen. Zo ook Rob Jansen, een van de Nederlandse overlevenden. Hij stortte in nadat de jury Long schuldig verklaarde.

De burgemeester van Childers, Bill Trevor, schoot Jansen te hulp en troostte hem. Jansen zei opgelucht te zijn dat Long is veroordeeld voor zijn daden. "Ik kan nu eindelijk een hoofdstuk van mijn leven afsluiten, maar het drama maakt voor altijd deel uit van mij. Vergeten zal ik het nooit."

Op de fatale avond van 23 juni 2000 zat het Palace Backpackers Hostel vol met rugzaktoeristen die aan het fruitplukken waren in Childers, zo'n 300 kilometer van Brisbane. In totaal overleefden 69 mensen de brand. Vijftien mensen werden te laat wakker en konden geen uitweg vinden vanwege piepkleine raampjes in hun kamer. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de manager het brandalarm enige weken voor de brand uitschakelde, omdat het niet goed werkte en meer dan eens vals alarm gaf.

Long werd kort na het drama in Childers opgepakt en aangeklaagd wegens brandstichting en moord. Hij heeft in eerste instantie bekend, maar later zijn verklaring ingetrokken. De fruitplukker heeft de brand aangestoken na ruzie met de hosteleigenaar.

/NIEUWSBrandstichter backpack-hotel schuldig bevonden (video)