LISSABON - De centrum-rechtse oppositie heeft zondag de parlementsverkiezingen in Portugal gewonnen. De leider van de regerende Socialistische Partij (PS) heeft zijn nederlaag toegegeven.

De centrum-rechtse PSD wordt volgens de officiële uitslag de grootste partij in de volksvertegenwoordiging, maar haalde geen absolute meerderheid. De partij kreeg met bijna alle stemmen geteld 40,12 procent van de kiezers achter zich. Dat is goed voor 102 van de 230 zetels in het parlement.

De regerende socialisten bleven steken op 37,85 procent van de stemmen, goed voor 95 volksvertegenwoordigers. De leider van de PS, Eduardo Ferro Rodrigues feliciteerde lijsttrekker Jose Manuel Durao Barroso met zijn overwinning.

De PSD krijgt met de rechtse Volkspartij (PP/CDS) wel een absolute meerderheid in het parlement. De PP/CDS kreeg 8,75 procent van de stemmen. Dat levert de partij veertien zetels op.

De Verenigde Democratische Coalitie (CDU) van Groenen en communisten is goed voor twaalf zetels in het nieuwe parlement terwijl het uiterst linkse BE met 2,75 procent drie zetels krijgt. De opkomst bedroeg 62,34 procent.

De regerende PS besloot eind vorig jaar vervroegde verkiezingen uit te schrijven na een smadelijke nederlaag bij gemeenteraadsverkiezingen. De parlementsverkiezingen in Portugal zijn de eerste van zes die dit jaar nog voor de herfst in landen van de Europese Unie worden gehouden, onder meer in Frankrijk, Nederland en Duitsland.