MAASTRICHT - In een tuin van een woonhuis aan de Picardenlaan in Maastricht zijn zeven menselijke skeletten gevonden. Dat heeft de politie dinsdag gezegd. De politie onderzoekt of het om een archeologische vondst gaat of dat het resten van personen zijn die later door een misdrijf om het leven kwamen.

Het eerste geraamte werd maandagmiddag gevonden bij werkzaamheden in de tuin. De bewoners van het huis zijn volgens de politie onlangs in het pand getrokken en laten een tuin aanleggen. Ze zijn op vakantie en zijn inmiddels van de vondst op de hoogte gebracht.

De graafmachine van de hovenier legde de eerste resten bloot. De ingeschakelde politie stuitte dinsdag tijdens onderzoek in de tuin op nog eens zes skeletten.

Secuur werkje

"Een van de skeletten is al helemaal blootgelegd", aldus een politiewoordvoerder. "De andere resten worden nu uitgegraven. Dat kan enige tijd duren omdat het een bijzonder secuur werkje is."

Als de skeletten eenmaal blootliggen, worden het Nederlands Forensisch Insituut en archeologen ingeschakeld om te onderzoeken hoe oud de botten zijn. "Als blijkt dat de resten ouder dan vijftig jaar zijn, doen we verder geen strafrechtelijk onderzoek omdat een eventueel misdrijf dan verjaard is", aldus de politiewoordvoerder. "Op die regel is een uitzondering, als het om oorlogsslachtoffers gaat. Dan worden er andere instanties ingeschakeld om onderzoek te doen."

Klooster

De woningen in de Maastrichtse straat zijn in de jaren '60 gebouwd. Volgens een aantal bewoners liep voorheen op de plek van de tuin een pad naar het klooster een eindje verderop. De bewoners denken dat de skeletten misschien van vroegere broeders uit het klooster zijn.

Een andere buurtbewoner die hier sinds 1966 woont, houdt er een andere visie op na. Volgens hem zijn de skeletten uit de zeventiende eeuw. De man beweert dat tijdens de bouw van de huidige woning al twee skeletten gevonden zijn. De archeologische dienst zou hier toen niets mee hebben gedaan.