ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de -jarige belager van Bianca Balkenende, de vrouw van de premier, tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechters achtten bewezen dat Adem T. op 27 oktober doelbewust met een mes op weg was om mevrouw Balkenende te doden. Ook had hij in zijn woning een vuurwapen voorhanden.

Volgens de rechtbank is de man echter ontoerekeningsvatbaar, omdat hij lijdt aan een paranoïde waanstoornis. Zij vindt daarom een gevangenisstraf niet op zijn plaats. Officier van justitie C. van Spierenburg had twee weken geleden nog twee jaar celstraf en tbs tegen T. geeist. Diens advocaat Th. Hiddema gaat tegen het vonnis in beroep.

Aanslag

Adem T. werd, gewapend met een uitbeenmes, vlakbij de woning van de Balkenendes in Capelle aan den IJssel aangehouden. Een kordate buurvrouw, die de man hoorde vragen waar Bianca Balkenende woonde, vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. Volgens de rechters is de vrouw van de premier daarmee op het nippertje ontsnapt aan een aanslag. De man zou het niet hebben gemunt op de minister-president zelf.

Volgens de rechtbank zag Adem T. Bianca Balkenende als een bedreiging. De man ambieerde een politieke carrière binnen het CDA, en wilde dat zij hem daarbij zou helpen. T. solliciteerde zelfs bij het ministerie van Justitie waar de 'first lady' - naar hij dacht - werkte. Toen het niet lukte om een afspraak met haar te krijgen en zijn politieke ambities werden gefrustreerd, zou hij mevrouw Balkenende met andere ogen zijn gaan zien.

Bedrogen

De rechters zijn ervan overtuigd dat Adem T. dacht dat Bianca Balkenende hem in de val had gelokt. "Al vier maanden heeft hij/zij mij bedrogen", schreef hij onder meer in zijn agenda. De rechtbank neemt ook de verklaring van de man dat hij normaal nooit een mes draagt, zeer serieus.

Het feit dat hij op 27 oktober zijn mooiste pak aantrok en met het mes naar Capelle aan den IJssel ging, zou erop wijzen dat hij zich van mevrouw Balkenende wilde ontdoen.

Afspraak

Met deze conclusie wijkt de rechtbank af van het rapport van het Pieter Baan Centrum. Deskundigen van het PBC verklaarden dat Adem T. op 27 oktober handelde onder invloed van een 'erotomane waan'. Met andere woorden: hij bewonderde Bianca Balkenende en had nog niets kwaads in de zin. Hij was ervan overtuigd dat hij een afspraak met haar had. Pas wanneer hij met de onjuistheid daarvan zou zijn geconfronteerd, zou hij tot geweld in staat zijn geweest.

Volgens het PBC was er dus geen relatie tussen het mes en het bezoek aan mevrouw Balkenende. Het adviesorgaan van justitie achtte Adem T. wel toerekeningsvatbaar.

Behandeling

De man is in 2001 al eens veroordeeld tot 21 maanden cel, waarvan zeven voorwaardelijk, omdat hij zijn buurman onverwachts neerstak. Justitie eiste dat hij de voorwaardelijke straf alsnog uitzit. De rechtbank vindt echter dat de man meteen behandeling nodig heeft.