METZ - Bij het ongeval met een Nederlandse touringcar en een Italiaanse vrachtwagen bij de stad Metz in het noordoosten van Frankrijk zijn maandag vijf Nederlanders om het leven gekomen. In eerste instantie werd melding gemaakt van zes en later zelfs van zeven Nederlandse doden.

Bekijk video

Bij het ongeluk kwamen in totaal zeven mensen om het leven. Het gaat om de 29-jarige buschauffeur uit Emmen, vier passagiers en twee inzittenden van de Italiaanse vrachtwagen die met de bus in botsing kwam. Dat heeft de prefectuur in Metz bekendgemaakt. Drie gewonden bevinden zich nog in levensgevaar.

De Nederlandse bus reed voor reisbureau Bizz Travel

Alarmcentrale Elvia heeft een rampenteam naar Metz gestuurd voor de opvang van de slachtoffers van de busramp. De snelweg waarop het ongeluk gebeurde, de A31, blijft in elk geval tot het middaguur in noordelijke richting afgesloten.

Eerste hulp

Achter de verongelukte bus reed een bus van Veenstra Reizen uit het Friese Buitenpost waarin toevallig veel medici zaten, die de helpende hand toestaken bij de eerste hulp. Deze bus heeft de reis later voortgezet naar Nederland. Twee van de inzittenden van dit voertuig zijn op de rampplek achtergebleven om hulp te verlenen.

Een medewerker van het Nederlandse consulaat in Straatsburg, P. Fortmann, is op de rampplek aangekomen. Hij brengt onder meer bezoeken aan de Nederlandse gewonden die in twee ziekenhuizen zijn opgenomen.

Alarmnummer

Alarmcentrale Elvia heeft een speciaal alarmnummer ingesteld voor mensen die informatie willen opvragen over Nederlandse bus die bij het Franse Metz is verongelukt.

Op het nummer 020-5618888 kunnen familieleden en bekenden van de passagiers informatie over het ongeval inwinnen. De centrale kan nog geen uitsluitsel geven over de identiteit van de slachtoffers. "We proberen eerst de familieleden te bereiken", aldus een woordvoerster van Elvia.

Ongeluk

Het ongeval gebeurde rond 03.00 uur nabij Moulins-les-Metz ongeveer vijf kilometer ten zuiden van de stad Metz. Anderhalf uur later zaten er nog steeds ongeveer twintig mensen vast in de bus die naast de snelweg A31 was beland door de klap.

De vrachtwagen was op weg naar het zuiden en kwam door nog onbekende oorzaak op de andere weghelft terecht. De truck knalde vervolgens tegen de Nederlandse bus, die op weg was naar het noorden.

Onmiddellijk na het ongeval is een noodplan in werking getreden. De A31 is afgezet in de zuid-noord richting nabij Moulin-les-Metz. Gezien de ochtendspits worden ernstige vertragingen in het verkeer verwacht.

/NIEUWSWrakken verongelukte bus en vrachtwagen opgeruimd