ANKARA - De negen verdachte terroristen die maandag in Turkije zijn aangeklaagd, waren van plan tijdens de NAVO-top in Istanbul een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse president George Bush te plegen. Volgens de Turkse kranten Hurriyet en Vatan waren de mannen daartoe getraind in Pakistan.

De negen verdachten zouden banden onderhouden met het terreurnetwerk al-Qaeda, constateerde de politie uit de vondst van cd-roms met trainingsinstructies van Osama bin Laden. Een van de verdachten zou bovendien een speciale training hebben gevolgd om een zweefvliegtuig te besturen.

Vrije voeten

De negen zijn aangeklaagd wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. De politie vermoedt dat het om Ansar al-Islam gaat, een verboden militante moslimgroepering. Ze zijn 29 april aangehouden in de Turkse stad Bursa, samen met zeven anderen. Die zeven zijn inmiddels vrijgelaten. Negen anderen, gearresteerd in Istanbul, zijn ook weer op vrije voeten.

De top van het Atlantisch bondgenootschap vindt op 28 en 29 juni plaats in de grootste stad van Turkije. De Amerikaanse president Bush en een groot aantal andere westerse leiders wonen de bijeenkomst bij.

Irak

Hoog op de agenda staat de kwestie-Irak. Een NAVO-woordvoerder in Brussel zei dat de alliantie geen reden ziet om de top in Istanbul uit te stellen of te verplaatsen.