BRUSSEL/AARLEN - De ontvoerde meisjes Sabine en Laetitia hadden 48 uur eerder gered kunnen worden uit de kooi van Marc Dutroux in het Waalse Marcinelle. Dat heeft officier van justitie Bourlet dinsdag gezegd tijdens het proces-Dutroux in Aarlen. Hij verweet de al eerder zwaar bekritiseerde voormalige rijkswachter Michaux forse nalatigheid.

Bourlet zegt dat Michaux zich te weinig heeft aangetrokken van onderzoek met een speurhond. De officier vindt dat de rijkswachter, die eerder ook al niet reageerde op geroep van de meisjes Julie en Melissa tijdens een ander onderzoek in een woning van Dutroux, moet worden aangeklaagd wegens "schuldig verzuim".

Brieven

Bourlet vindt het ook vreemd dat Michaux en zijn collega's bij een huiszoeking in de woning in Marcinelle, direct op de aanhouding van Dutroux, geen brieven van Sabine Dardenne hebben gevonden. Een speciale ploeg rechercheurs uit Brussel vond twee dagen later wel meteen een stapeltje nooit verzonden brieven van Sabine aan haar ouders.

Verschillende advocaten van beschuldigden hebben zich erover beklaagd dat het hof in Aarlen "kostbare tijd" verliest door te veel ooggetuigen en politiemensen te verhoren. "Indien we alle getuigen voor het hof gaan laten defileren die een witte bestelwagen hebben gezien, zitten we hier met Kerstmis nog", aldus Dutroux' advocaat mr. Magnée. Dutroux ontvoerde diverse meisjes met een oude witte bestelwagen.

Getuige

De moeder van Dutroux-slachtoffer Melissa Russo heeft dinsdag laten weten definitief niet te komen getuigen op het proces in Aarlen. Zij was opgeroepen als getuige over de ontvoering van haar dochter, maar liet eerder verstek gaan wegens het overlijden van haar eigen moeder. Dinsdag liet zij weten helemaal niet meer te zullen komen. De ouders Russo hebben zware kritiek op het onderzoek in de zaak-Dutroux en vinden het proces een "groot circus".