NEW YORK - Een op de tien kinderen wordt ter wereld gebracht door een tienermoeder, wat de levenskansen van zowel de jonge moeders als hun kinderen sterk verlaagt. Dat zegt de humanitaire organisatie Save the Children in haar jaarverslag.

Elk jaar sterven naar schatting 70.000 tienermeisjes door complicaties rond zwangerschap en geboorte. Belangrijkste oorzaken zijn illegale abortus, gebrek aan gezondheidszorg en problemen bij de bevalling.

Problemen

In de ontwikkelingslanden, waar zich 99 procent van alle sterfgevallen voordoen, zijn problemen rond zwangerschap en bevalling doodsoorzaak nummer 1 onder tienermeisjes, zei woordvoerder Mike Kiernan van Save the Children. De meeste jonge zwangeren sterven in zwart Afrika. Daarbuiten is de kans op overlijden het grootst in Afghanistan, Bangladesh, India, Nepal, Jemen, Guatemala, Haïti en Nicaragua.

In de tien landen waar het risico het grootst is brengt meer dan een op de zes meisjes tussen de 15 en 19 een kind ter wereld. Van deze baby's sterft een op de zeven in het eerste levensjaar.

Save the Children breng elk jaar een rapport uit over het welzijn van moeders in 119 landen, waarbij wordt gekeken naar gezondheid, onderwijs en politieke status. Dit jaar wordt speciale aandacht gegeven aan moeders die lichamelijk nog niet rijp zijn om een kind te baren.

In de ontwikkelde wereld spannen de Verenigde Staten de kroon wat betreft het aantal tienermoeders, gevolgd door Rusland en Nieuw-Zeeland. Zuid-Korea heeft het kleinste aantal tienermoeders, gevolgd door Japan en Nederland.

Onderwijs

Onderwijs is veruit de belangrijkste factor bij het voorkomen van zwangerschap bij tieners. In Nigeria bijvoorbeeld raakt van de meisjes die zeven jaar onderwijs hebben genoten slechts 7 procent voor haar 20ste zwanger. Bij degenen die geen onderwijs hebben gehad is dat 43 procent. Ook de 'Moeder-index' waarin Save the Children de tien landen opneemt die het beste en het slechtste zijn voor moeders, toont een enorme kloof in onderwijs. In Zweden, dat als beste land voor moeders uit de bus komt, kan meer dan 99 procent van de moeders lezen en schrijven. In Niger, het slechtst voor moeders, slechts 9 procent.

Na onderwijs is gezondheidszorg de factor die het meest kan bijdragen tot het welzijn van jonge moeders. Save the Children beveelt 'zorg op maat' aan voor jonge moeders, waarbij vrijwillige geboorteregeling een belangrijke rol moet spelen.

Na Zweden zijn de negen beste landen voor moeders Denemarken, Finland, Oostenrijk, Nederland, Noorwegen, Australië, Canada, Groot-Brittannië en de VS.

Na Niger zijn de slechtste landen voor moeders Burkina Faso, Ethiopië, Mali, Guinee-Bissau, Tsjaad, Sierra Leone, Jemen, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mauritanië.