DEN HAAG - De wachtlijsten van ziekenhuizen kunnen een stuk korter. Nu staan er nog ruim 16.000 patiënten op die al behandeld hadden kunnen worden. Daarnaast zijn er nog duizenden mensen die wachten op een behandeling in het ziekenhuis in hun regio, maar wel snel geholpen zouden kunnen worden in een ander ziekenhuis.

Dat is dinsdag gebleken uit onderzoek van bureau Prismant naar de samenstelling van de wachtlijsten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van minister Hoogervorst (Volksgezondheid).

Angst

In totaal zouden bijna 30.000 patiënten van de wachtlijsten af kunnen, omdat zij om allerlei redenen nog niet beschikbaar zijn voor een behandeling. Oorzaken zijn bijvoorbeeld angst voor de operatie of een vakantie.

In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Hoogervorst aan dat de wachtlijsten niet langer een groot maatschappelijk probleem zijn. De meeste patiënten worden volgens hem binnen een aanvaardbare periode van vijf tot zeven weken geholpen.

In totaal wachten bijna 140.000 patiënten op een operatie in een ziekenhuis. Van alle wachtenden wordt 68 procent op tijd geholpen. Twaalf procent wordt niet geopereerd om persoonlijke of medische redenen.

Capaciteitsproblemen

De aandacht moet volgens de VVD-bewindsman vooral uitgaan naar de 20 procent die wegens capaciteitsproblemen in het ziekenhuis moet wachten.