AMSTERDAM - Alhoewel in heldenverhalen meestal de onverschrokkenheid van mannen wordt bezongen, zijn vrouwen niet minder moedig en heldhaftig. In de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld hielpen meer vrouwen dan mannen de joden aan de gaskamers te ontkomen. Dat meldt Trouw op basis van Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in American Psychologist.

Mannen worden vaker beloond voor hun heldendaden, zoals het aan wal halen van een drenkeling of iemand redden uit een vlammenzee. Vrouwen etaleren hun dapperheid met gevaar voor eigen leven meer in de anonimiteit: door een nier te doneren, of door hulp te bieden in streken waar honger en ziekte heersen.

Heldendom wordt doorgaans geassocieerd met spierkracht en roekeloosheid, meer een mannenzaak dus. Mannen deinsen minder snel terug voor gevaren, gaan eerder op oorlogspad of bij de brandweer. Mannen strijden ook om de vrouwen, die op hun beurt juist risico's mijden om te kunnen zorgen. Dat beeld komt ook naar voren bij onderscheidingen van het Carnegie-heldenfonds. Negen op de tien penningen en medailles in de VS gingen sinds 1904 naar mannen die hun moed hadden bewezen.

Heldinnen uit de schijnwerpers

Echter bij minder openbare heroïek verdwijnt de dominantie van de man. Op de lijst van de Righteous Among the Nations van het Holocaust Memorial Museum staan evenveel mannen als vrouwen die joden hielpen onderduiken. Dat is inclusief echtparen, zonder de echtparen blijken meer vrouwen dan mannen hun nek uitgestoken te hebben.

Zowel in de VS als in Nederland komt 57 procent van de donornieren van vrouwen, terwijl tweederde van de nieren naar een man gaat. Verder blijkt de vrouw ook oververtegenwoordigd in gevaarlijke missies van het door John Kennedy ingestelde vredeskorps en Doctors of the World van de VS. Die doen oorlogsgebieden en streken aan waar honger, ziekten en geweld heersen.