AMSTERDAM - In het hele land herdenken Nederlanders dinsdag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogshandelingen en vredesmissies. Tijdens de herdenking van 2004 staan de politieke aspecten van vrijheid centraal onder het motto 'Vrijheid is kiezen én delen'.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Nationale Herdenking heeft volgens de traditie plaats in Amsterdam. Schrijver Geert Mak houdt tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk de traditionele 4 mei-voordracht.

Later volgen kransleggingen op de Dam door onder anderen koningin Beatrix. Om 20.00 uur nemen de deelnemers aan de herdenkingen overal in het land twee minuten stilte in acht ter nagedachtenis aan hen die het leven lieten.

Verstoring

Amsterdam staat ook in de belangstelling omdat de dodenherdenking hier vorig jaar werd verstoord door groepjes allochtone jongeren, die op sommige plaatsen rouwkransen gebruikten als voetbal.

Bij de herdenkingsplek op de hoek van de Baarsjesweg en de Van Speijkstraat zongen enkelen tijdens de twee minuten stilte: "Joden, die moeten we doden". Om dergelijke wanstaltigheden dit jaar te voorkomen, hebben organisaties een reeks initiatieven ontplooid.

Aandacht

Zo heeft de Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken (UMMAO) alle moskeebesturen, imams en moslims in de hoofdstad opgeroepen dit jaar bijzondere aandacht te schenken aan de dodenherdenking en de viering van bevrijdingsdag. De ongeveer twintig Marokkaanse moskeeën die lid zijn van de unie wilden hieraan graag meewerken.

Op scholen met veel allochtone leerlingen is dit jaar meer aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog en aan de betekenis van mei. De 10- en 11-jarigen van bijna alle tien basisscholen in stadsdeel De Baarsjes (een van de wijken waar in 2003 ongeregeldheden gebeurden) brachten in april een bezoek aan het Anne Frankhuis.

Verkeer

Het Verkeerscentrum Nederland legt het publiek via radio, teletekst en de Dynamische Route Informatie Panelen (DRIP's) uit hoe ze op een veilige manier kunnen deelnemen aan de nationale dodenherdenking.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat besloot tot deze campagne omdat er voorheen vaak automobilisten waren die rond 20.00 uur hun auto in bermen en op vluchtstroken stilzetten. Dit jaar krijgen ze het advies om hun voertuig tijdig op een legale parkeerplaats te zetten./LINK
Website voor 4 en 5 mei