LONDEN - Noord-Korea heeft beloofd dat het geen nucleair materiaal aan het islamitische terreurnetwerk al-Qaeda zal verkopen. Het communistische land wil niet hetzelfde lot ondergaan als Irak. Dat heeft de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag gemeld op basis van hoge Noord-Koreaanse functionarissen.

De regeringsleden verwierpen in een twee uur durend gesprek met Selig Harrison, een Amerikaanse Korea-deskundige, hartgrondig Amerikaanse beschuldigingen dat het communistische regime in Pyongyang nucleaire technologie wil doorsluizen naar al-Qaeda of andere terreurgroepen.

Buitenlandse Valuta

"We hebben het recht om raketten te verkopen om buitenlandse valuta te krijgen", aldus Kim Yong Nam, plaatsvervanger van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il. "Maar wat betreft nucleair materiaal is onze beleid in het verleden, heden en toekomst dat we nooit toestaan dat dit wordt overhandigd aan al-Qaeda of iemand anders. Nooit."

Paik Nam-soon, minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea, veroordeelde al-Qaeda en andere terroristische organisaties. Ook zei de bewindsman dat de Amerikaanse president Bush de schok van 11 september 2001 gebruikt om de Amerikanen op te zetten tegen Noord-Korea. Maar de waarheid is "dat we jullie vriendschap willen en nodig hebben", aldus Paik.

Washington heeft de complete, controleerbare en onomkeerbare ontmanteling van Noord-Koreas nucleaire programma's geëist. Pas daarna willen de Amerikanen concessies doen aan het verarmde, stalinistische land.