AMSTERDAM - Dikke kinderen worden vaker gepest dan kinderen met een normaal gewicht. Ook zelf pesten ze vaker. Dat blijkt uit een onderzoek onder 5.749 Canadese jongeren dat maandag in het vakblad Pediatrics verscheen.

Ook uit eerder onderzoek in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten blijkt dat overgewicht zowel de fysieke als de emotionele gezondheid in gevaar brengt. Omdat adolescenten heel erg afhankelijk zijn van leeftijdsgenoten wat betreft sociale steun, identiteit en zelfvertrouwen, kan pesten de sociale ontwikkeling hinderen.

Uitgesloten

Dat dikke kinderen vaak gepest worden, is niet zo verrassend, maar het Canadese onderzoek benadrukt ook het belang van onderwijzers en scholen om de kinderen te helpen bij hun strijd tegen de kilo's. Dikke kinderen worden vooral 'relationeel' gepest: ze worden bewust uitgesloten bij sociale activiteiten.

Van de ondervraagde jongeren met een normaal gewicht, beweerde 11 procent het slachtoffer te zijn van pesterijen. Voor jongeren met overgewicht was dat 14 procent en voor zwaarlijvige jongeren zelfs 19 procent. Doordat dikke kinderen zo vaak het onderwerp van spot zijn, is de kans groter dat ze zelf ook gaan pesten. Van jongeren met een normaal gewicht gaf 8 procent toe zelf ooit te pesten, vergeleken bij 11 procent van de dikke kinderen.

Leugens

Dikke meisjes gebruiken vijf keer vaker fysiek geweld dan meisjes met een normaal gewicht. Dikke jongens lachen vaker uit en verspreiden leugens over anderen, meer dan twee keer zo vaak als jongens met een normaal gewicht.

Het aantal kinderen met overgewicht in Canada is tussen de jaren '80 en '90 verdrievoudigd en voorlopig wijst nog niets op een afname.