ISLAMABAD - Bij een aanslag met handgranaten op een internationale protestantse kerk in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad zijn zeker vijf doden gevallen. Volgens de politie zijn de meeste doden buitenlanders.

Bekijk video

Tussen de veertig en vijftig mensen raakten gewond, onder wie meerdere Pakistanen, Amerikanen, Iraniërs en SriLankanen. Enkelen van hen zijn er slecht aan toe. De kerk staat vlakbij de Amerikaanse ambassade in de streng beveiligde diplomatenwijk van de stad. Of er ook Nederlanders in de kerk zaten is niet bekend.

Een Amerikaanse diplomaat bevestigde dat twee van de doden Amerikanen zijn. Het gaat om een vrouw en haar 17-jarige dochter. De echtgenoot liep verwondingen op aan zijn benen. De andere doden zijn waarschijnlijk een Iraakse vrouw, een Pakistaan en een Afghaan. Een arts in een ziekenhuis zei dat ongeveer twintig mensen in ziekenhuizen zijn opgenomen. "Van zes van hen, allen buitenlanders, is de toestand kritiek".

Politiechef Durrani van Islamabad verklaarde dat er ongeveer zeventig mensen, onder wie veel Amerikanen en Britten, in de kerk zaten voor de dienst. De aanslag werd uitgevoerd door waarschijnlijk twee mannen die zes granaten tussen de gelovigen gooiden.

Musharraf

In Pakistan zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen van kracht wegens de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme en de maatregelen die de Pakistaanse president Musharraf tegen het extremisme aankondigde. Desondanks was er bij de kerk maar een bewaker, die de drie ingangen in de gaten moest houden, aldus een getuige.

Een Britse aanwezige zei een man te hebben gezien die door het gangpad liep met een riem volgehangen met allerlei granaten, waaronder ook zelfgemaakte exemplaren. "Ik zag dat hij een granaat in zijn hand had. Toen dook ik naar de vloer. Ik hoorde vijf of zes explosies", aldus Nick Parham, medewerker van een hulpverleningsorganisatie.

De Pakistaanse president Musharraf veroordeelde de aanslag. Hij zei "diep bedroefd" te zijn door "deze daad van sabotage tegen de internationale belangen van Pakistan". Hij achtte het mogelijk dat de aanslag het werk is van buitenlanders. "Wij kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat er sprake is van een element van buitenaf".

Boodschap

Minister van Justitie Ranjha zei dat de aanslag "zeker een boodschap" is. Mogelijk was het de bedoeling "onze betrekkingen met onze buitenlandse vrienden te verstoren".

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Aangenomen wordt dat die moeten worden gezocht in kringen van fundamentalistische moslims die zich verzetten tegen het Amerikaanse optreden in het buurland Afghanistan en Musharrafs steun daarvoor.