AMSTERDAM - Het gaat niet goed met behang en de plaatjes in het Achterhuis van het Anne Frank Huis in Amsterdam. Het papier raakt in verval, mede door de klimaatomstandigheden in de kleine kamers. Het klimaat is door de enorme bezoekersaantallen moeilijk beheersbaar. Jaarlijks trekt het Anne Frank Huis circa 600.000 bezoekers.

In het Achterhuis - de onderduikruimte van Anne Frank achter een draaibare boekenkast - zijn behalve het behang met de plaatjes die Anne er op plakte, ook haar groeistreepjes te zien. Er is verder een kaartje van Normandië, waarop vader Otto met knopspelden de invasie bijhield.

Op termijn is een ingreep in het behang met de plaatjes en de manier waarop ze nu worden gepresenteerd, onvermijdelijk, schrijft het Instituut Collectie Nederland (ICN) in zijn nieuwsbrief. Voorafgaand aan de ingreep zet de Anne Frank Stichting samen met het ICN een onderzoek op.

De onderzoekers gaan daarbij informatie verzamelen over de historische- en materiaal-technische aspecten van het behang met de plaatjes, de mogelijkheden voor een optimaal klimaatbeheersingssysteem en de mogelijke restauratie-ingrepen.

De onderduikers in het Achterhuis werden kort voor het einde van de oorlog verraden en op transport naar Duitsland gesteld. Anne overleed in een concentratiekamp. Kort na de oorlog gaf Otto haar dagboek uit, dat inmiddels miljoenen lezers kent. Het originele dagboek van Anne Frank is permanent in het Anne Frank Huis te zien.