HARARA - President Mugabe van Zimbabwe is zondag beëdigd voor een nieuwe termijn van zes jaar. Mugabe, 78 en sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1980 aan de macht, legde de eed af bij opperrechter Chidyausiki.

Bekijk video

De plechtigheid werd geboycot door de oppositie en westerse landen. Zij zijn boos over het oneerlijke en frauduleuze verloop van de verkiezingen. Wel aanwezig waren de leiders van Malawi, Mozambique, Tanzania, en Zambia. Maar de leiders van de twee belangrijkste landen in Afrika, Nigeria en Zuid-Afrika, bleven ook weg.

De belangrijkste tegenstander van Mugabe, MDC-leider Tsvangirai, betitilde de verkiezingen als "diefstal op klaarlichte dag". Ook de meeste westerse landen hebben gezegd dat zich bij de stembusgang onaanvaardbare onregelmatigheden hebben voorgedaan.

Mugabe kondigde in een toespraak na de plechtigheid aan dat hij verder gaat met zijn omstreden en zeer gewelddadig verlopende landhervormingsprogramma. "Het moet met nog grotere snelheid en kracht worden voortgezet om de problemen in het door droogte geteisterde seizoen te verhelpen."

Ook haalde hij uit naar het voormalige moederland Groot-Brittannië. "Wij hebben een verpletterende slag uitgedeeld aan het imperialisme. Jullie hebben kunnen zien hoe Groot-Brittannië en zijn blanke bondgenoten geprobeerd hebben ervoor te zorgen dat deze verkiezingen werden gewonnen door hun beschermeling en niet door mij en de ZANU-PF".